Violenţa împotriva femeilor: realităţi, perspective, soluţii

By 17/12/2019Articole, Noutați
Flavia Boghiu

Pe 12 decembrie, USR Brașov a organizat o dezbatere publică pe tema violenței împotriva femeilor, dezbatere ce a adus împreună parlamentari și reprezentanți ai principalelor partide politice, specialiști și oameni cu experiență din organizațiile de profil, dar și victime ale acestui fenomen:

  • Cristina Iurişniţi, deputat USR şi Președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților
  • Iolanda Beldianu – Lector Universitar Dr. și Președinte al Asociației Pas Alternativ
  • Elena Belloiu – Președinte al Asociaţiei Femeile se Implică
  • Camelia Băncilă – Președinte al Colegiului Psihologilor din România (COPSI), filiala Brașov
  • Allen Coliban – senator USR și candidat USR la Primăria Brașov
  • Roxana Mînzatu – deputat PSD
  • Izabella Ambruș – deputat UDMR

Principalul scop al dezbaterii a fost acela de a aduce acest subiect sensibil pe agenda publică, de a facilita înțelegerea fenomenului, atât de către societatea civilă, cât și de către decidenții politici, și de a identifica acele măsuri care se impun pentru a veni în sprijinul victimelor.

În cadrul dezbaterii, s-au trecut în revistă demersurile întreprinse până acum, situația actuală și perspectivele de viitor.

În  2018, s-a făcut un pas înainte la nivel legislativ, prin modificările aduse Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în special prin introducerea a două elemente noi care vin în sprijinul victimelor: ordinul de protecție provizoriu și acordarea de servicii sociale în regim de urgență.

Ordinul de protecție provizoriu este un instrument administrativ care permite polițistului să intervină rapid, în situațiile de pericol iminent pentru sănătatea și securitatea victimei violenței domestice, și să înlăture de îndată agresorul de la domiciliu.

Acordarea de servicii sociale în regim de urgență se realizează prin intermediul unei echipe mobile formate din reprezentanţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), care pot interveni, în urma unei evaluări rapide a situației, prin: transport la unitatea sanitară cea mai apropiată, în situaţiile în care victima necesită îngrijiri medicale; sesizarea organelor de cercetare penală; sesizarea organelor competente pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu; orientarea către DGASPC sau, după caz, către SPAS, în vederea găzduirii în centre rezidenţiale adecvate nevoilor şi aplicării managementului de caz pentru victime şi agresori.

În privința situației actuale, în cadrul dezbaterii s-a concluzionat că problema violenței domestice este atât structurală, cât și instituțională, fiind necesare educarea generațiilor viitoare, schimbarea mentalităților din care rezultă atât comportamentul abuzatorilor,  cât și cel al victimelor (acceptarea şi perpetuarea stării de victimă), precum și identificarea de soluții concrete, aplicabile la nivel central și local.

Asociația Romanian Women’s Lobby (ROWL) a elaborat o serie de propuneri care vizează adaptări sau revizuiri legislative, precum și măsuri non legislative, prin care autoritățile pot să protejeze victimele violenței de gen.

Propunerile au fost susținute în cadrul dezbaterii prin intermediul celor două asociații din Brașov, membre ale ROWL: Asociația Pas Alternativ (președinte Iolanda Beldianu) și Asociația Femeile se Implică (președinte Elena Belloiu):

  1. Crearea unei linii bugetare anuale în bugetul Consiliului Județean și Consiliului Local și stabilirea unui fond pentru victimele violenței domestice, destinat serviciilor (de informare, consiliere psihologică și asistență post-traumatică, diagnostic și tratament medical de urgență) și asistenței financiare pentru nevoi imediate (fond pentru chirie pe termen scurt, măsuri de securitate, etc.) 
  2. Definirea criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii serviciilor și subvențiilor și stabilirea instituțiilor care le vor putea oferi.
  3. Instruire pentru Consiliile Județene și Locale privind bugetarea, analiza resurselor necesare și elaborarea propunerii finale.
  4. Crearea unui ghid pentru victimele violenței domestice, cu pașii de parcurs și documentele necesare accesării acestui fond.

USR Brașov va integra toate aceste propuneri în programul politic local și va începe implementarea lor din 2020. În plan legislativ, parlamentarii USR vor continua să sprijine inițiativele care au ca obiect egalitatea de gen și tratamentul nediscriminatoriu.

Flavia Boghiu (USR Brașov), inițiatoarea evenimentului:

În condițiile în care, în România, o femeie este lovită la fiecare 30 de secunde și un sfert dintre femei sunt agresate de partener, în Brașov nu există niciun centru de adăpost pentru victimele violenței. Chiar dacă la nivel legislativ am făcut un pas înainte, odată cu introducerea ordinului de protecție provizoriu, autoritățile locale nu pot gestiona cazurile de femei abuzate care solicită ajutorul, iar serviciile de consiliere care sunt oferite, benevol, de organizațiile non-guvernamentale sunt insuficiente și incomplete. USR Brașov va schimba această stare de fapt începând din 2020, prin măsuri concrete la nivel local, primul pas fiind bugetarea distinctă destinată protejării și sprijinirii victimelor violenței.

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre și au fost alături de noi, în special învingătoarelor care ne-au împărtășit experiențele lor, dar și participanților care ne-au demonstrat că brașovenilor le pasă.”

Flavia Boghiu este vicepreşedinte al filialei locale USR Braşov, candidat USR la Consiliul Local Braşov şi Preşedinte al Asociaţiei Clusterul Comunitar de Economie Socială (ACCES).

Leave a Reply