USR Brasov, RO100/RO+, Brașovul Civic și Reactiv lansează în Brașov campania #OameniNoi

By 19/09/2018Articole
Oameni Noi

Vineri, 14 septembrie, s-a lansat la Brașov inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale „Oameni noi în politică”. Lansarea campaniei s-a realizat printr-o conferință de presă care a avut loc la sediul USR Brașov, urmată de o prima acțiune în stradă, pentru a marca startul campaniei de strângere de semnături.

Inițiativa #OameniNoi este susținută, la nivel național, de 26 de organizații civice precum și de 4 partide politice printre care și USR, având ca scop reformarea legilor electorale în sensul asigurării corectitudinii alegerilor, a unei reprezentări politice corecte, a legitimității aleșilor, a unei mai bune reprezentări politice a cetățenilor din diaspora, a ușurării înființării partidelor noi și a accesului facil al acestora la  viață politică.

Pentru ca inițiativa #OameniNoi să ajungă în Parlament, trebuie strânse cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București.

În județul Brașov, acest proiect este susținut de trei organizații civice, Brașovul Civic, Platforma România 100 și Reactiv Brașov, și două partide politice, Mișcarea România Împreună/ RO+  și Uniunea Salvați România – USR.

Inițiativa propune 7 modificări al căror scop este simplificarea accesului la viața politică pentru cetățenii competenți și îmbunătățirea ofertei politice :

 1. Asigurarea unor alegeri corecte

– Propunem implementarea unui sistem informatic de monitorizarea a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal: reprezentanții biroului electoral vor transmite către un server central datele persoanei care se prezintă la secția de vot pentru a vota.

– Propunem filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor, de la deschiderea urnelor și până la părăsirea secției de vot, descurajând orice membru al biroului electoral care intenționează să eludeze normele pentru desfășurarea corectă a alegerilor și permițând o investigare mai eficientă, pe baza filmărilor, a oricărei nereguli identificate ulterior.

 1. Alegerea primarilor în 2 tururi

– Propunem organizarea unui al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, în care să se califice candidații care au ocupat primele două poziții în primul tur (cu excepția situației în care unul dintre aceștia a obținut deja mai mult de 50% dintre voturi). Doar în acest mod vom putea fi siguri că primarul ales are susținerea a mai mult de jumătate dintre locuitorii respectivei localități și, prin urmare, are legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunități.

 1. Modificarea proporției de parlamentari aleși de Diaspora

– Propunem eliminarea plafonării artificiale a numărului de parlamentari aleși de cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

 1. Vot liber pentru românii aflați în străinătate

– Propunem ca un cetățean român care trăiește în străinătate, dar și-a păstrat domiciliul din țară să poată vota acolo unde se află pentru parlamentarii care vor reprezenta județul său de domiciliu.

 1. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi europarlamentare

– Propunem eliminarea pragului electoral de 5% pentru a obține un mandat în consiliul local, consiliul județean sau Parlamentul European. Odată înlăturat acest prag, accesul unor persoane noi în politică va deveni mai ușor, asigurând o diversitate a vocilor de pe scena politică.

 1. Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea la alegeri

– Propunem coborârea semnificativă a numărului de semnături necesare pentru înscriere, la 0,1% din numărul alegătorilor înscriși pe liste, complementar cu un prag minimal și unul maximal: nu mai puțin de 10 semnături, pentru localitățile foarte mici, respectiv nu mai mult de 500 de semnături. Aceste valori se aplică în cazul alegerilor locale și parlamentare.

 1. Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise)

– Propunerea conferă posibilitatea alegătorilor de a vota pentru întreaga listă, exact ca până acum, dar și de a vota doar pentru un anumit candidat al unui partid din lista, indiferent de poziția pe listă.

Mai multe detalii despre campanie puteți citi pe site-ul oficial:https://oameni-noi.ro/

Începând cu 17 septembrie, îi așteptăm pe toți braşovenii să semneze inițiativa #OameniNoi la cortul aflat în Livada Poştei, în fața Rectoratului. Programul va fi zilnic, în intervalul orar 16:00-20:00.

De asemenea, se poate semna şi la următoarele puncte de colectare:

 • La sediul USR Braşov (Bd. 15 Noiembrie nr. 1, etaj 1, ap.9-10, interfon 04), de luni până vineri, între orele 14:00-17:00
 • La Tipografia Cafe Bar (str. Postavarului nr.1), zilnic, între orele 18:00-20:00
 • Pe str. Calea București nr.5, bl.41, sc. B, ap. 3 – de luni până vineri între orele 8.00-18.00 şi sâmbăta între orele 10.00-13.00
 • Pe str. Lucian Blaga nr. 6 A, etaj 1, camera 2 – de luni până vineri între orele 9.00-13.00

Orice cetăţean poate susține inițiativa prin semnătura sa sau poate deveni el însuşi voluntar, fie la cortul campaniei, fie pe cont propriu: lista pentru judeţul Brașov se poate descărca de aici: https://oameni-noi.ro/wp-content/uploads/2018/09/brasov.pdf. Menţionăm că este necesară completarea integrală a datelor din cartea de identitate cu pix de culoare albastră şi că nu se completează/semnează în partea de jos a formularului.

Împreună pentru #OameniNoi!

Leave a Reply