Primăria Brașov trebuie să dea explicații pentru desființarea locurilor de parcare de pe Nicolae Iorga.

By 27/04/2020Articole
Primăria Brașov trebuie să dea explicații pentru desființarea locurilor de parcare de pe Nicolae Iorga.

În timp ce societatea este preocupată de starea de urgență și de problemele generate de pandemie, Primăria Brașov desființează 100 de locuri de parcare din centrul orașului (pe latura nordică a Parcului Central), fără niciun fel de informare sau consultare prealabilă a cetățenilor!

USR Brașov, prin deputatul Tudor Benga, a transmis încă de acum două săptămâni o solicitare oficială Primăriei Brașov privind actele în baza cărora s-a efectuat această lucrare, însă până acum nu avem niciun răspuns.

Mai multe persoane, printre care și un consilier local, și-au exprimat, în spațiul public, temerea că desființarea acestor locuri de parcare face parte dintr-un plan perfid al Primăriei Brașov de a schimba percepția cetățenilor față de o viitoare parcare sub parcul central.

Noi, organizația USR Brașov, avem motive să credem că aceste temeri sunt justificate, iar juriștii noștri au ajus la concluzia că există interes pentru construirea parcării sub parcul central din partea a cel puțin 3 investitori, care doresc edificarea de hoteluri de lux în zona istorică a Brașovului (dintre care unul are membri ai familiei în consiliul local).

Reamintim primarului George Scripcaru că 6500 de brașoveni au semnat petiția online „Salvați Parcul Central” inițiată de USR Brașov, cerând oprirea proiectului parcării de sub parcul central și organizarea unui concurs de soluții pentru a rezolva problema locurilor de parcare în zona centrală.

https://www.petitieonline.com/salvati_parcul_central_brasov

În acest context, solicităm ferm primarului George Scripcaru să ofere explicații cetățenilor municipiului Brașov cu privire la următoarele aspecte:
1. Oportunitatea desființării a peste 100 de locuri de parcare de pe latura nordică a Parcului Titulescu;
2. Motivul pentru care nu s-a efectuat o consultare publică pe un subiect care va genera multe nemulțumiri pentru cetățenii brașoveni, în special pentru cei care locuiesc în zona centrului istoric;
3. Acuzațiile consilierului local Christian Macedonschi cu privire la intențiile ascunse din spatele acestei decizii;
4. Ce măsuri au luat Primăria, RATBV SA sau alte instituții publice pentru a compensa, din punct de vedere al mobilității, lipsa celor 100 de locuri de parcare?
5. La decizia de desființare a celor 100 de locuri de parcare, s-a ținut cont și de faptul că proiectul hotelului Radisson (investiția Ra-Ra Hotels) prevede că un număr de 40 de locuri de parcare vor fi închiriate direct de la municipalitate, dintre locurile publice existente în prezent în zona centrului istoric?
6: În urma desființării locurilor de parcare, angajații Primăriei își vor păstra privilegiile de parcare pe locurile din zonă (în număr de peste 75)?

De asemenea, solicităm primarului George Scripcaru să sisteze imediat orice modificare urbanistică de impact major asupra vieții cetățenilor până la finalizarea planului urbanistic general, în al cărui caiet de sarcini întocmit de Banca Mondială se prevăd consultări temeinice ale populației înainte de trasarea liniilor care vor guverna arhitectura orașului pentru următorii 10 ani.

Înțelegem faptul că spațiul este limitat în centrul istoric al orașului și că trebuie găsite soluții de compromis între mobilitatea locuitorilor, accesul turiștilor la punctele de atracție, dar și zonele verzi și de agrement. Însă cele mai bune soluții pot fi găsite numai în urma dezbaterilor ample cu cetățenii și specialiștii, nu în urma unor decizii luate pe furiș de administrația locală.

Leave a Reply