Viitorul Europei este Viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019

By 05/12/2017Articole, Evenimente

Vicepreședintele organizației județene USR Brașov, Naomi Reniuț Ursoiu, a participat la sfârșitul lunii noiembrie, la conferința internațională organizată de USR la Timișoara – „Viitorul Europei este Viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019”.

La dezbateri au participat reprezentanți ai României în Comisia Europenă, dar și ai grupurilor europarlamentare ALDE, Verzii și En Marche! – respectiv Baroneasa Rosalind Scott, membră a Camerei Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii și vicepreședinte al Grupului Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE), Vula Tsetsi, Secretarul General al grupului Verzilor din Parlamentul European, și reprezentantul grupului La République En Marche!, senatorul André Gatollin. Principalele subiecte dezbătute au fost modul în care USR se poate implica în promovarea valorilor Uniunii Europene, pe fondul escaladării euroscepticismului și creșterii popularității partidelor cu agendă extremist-naționalistă, precum și aderarea USR la una dintre „familiile” europene.

În cadrul conferinței de la Timișoara, s-a discutat despre aderarea USR la familia europeană ALDE. „Baroneasa Rosalind Scott, vicepreședinte al Grupului Alianța Liberalilor și Democraților Europeni, a lăsat să se înțeleagă că în interiorul grupului sunt discuții confidențiale cu privire la partidul din România condus de Călin Popescu Tăriceanu și a transmis un semnal că ușa este larg deschisă pentru USR. De altfel, unul din reprezentanții noștri a fost deja invitat la un eveniment ALDE, ce a avut loc la Amsterdam”, a declarat vicepreședintele USR Brașov, Naomi Reniuț-Ursoiu.

La rândul ei, Vula Tsetsi, Secretarul General al grupului Verzilor din Parlamentul European, a anunțat la Timișoara că și „verzii“ sunt interesați de o colaborare cu USR. „Verzii s-au declarat interesați să ne  susțină în activitățile de dezvoltare organizațională pe probleme de mediu, iar dacă avem pregătite unele proiecte în acest domeniu, ei sunt interesați să le analizeze împreună cu noi”, a mai spus Naomi Reniuț-Ursoiu.

Reprezentantul La République En Marche,  André Gatollin, a prezentat la dezbaterea de la Timișoara modul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, își dorește redefinirea structurilor Uniunii Europene. „Împreună cu oficialul francez, am găsit multe similarități în ceea ce privește problemele inerente organizațiilor politice noi, iar acesta s-a arătat interesat să colaborăm în vederea identificării unor valori etice sau a unor aspecte deontologice care pot fi aplicate ambelor partide”, a mai spus vicepreședintele USR Brașov.
În timpul acestei conferințe, Uniunea Salvați România a adoptat  și o rezoluție prin care susține poziționarea României alături de țările care formează „nucleul dur” economic și politic al UE.

Documentul în 12 puncte reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experți în politică europeană și reprezentanți ai partidelor europene, printre care ALDE, En Marche! și Grupul Verzilor, din Parlamentul European. Tot prin această rezoluție, USR a solicitat Guvernului României „să folosească oportunitatea oferită de găzduirea Consiliului European la Sibiu în mai 2019 pentru a promova tema statului de drept și a apărării fundamentelor democrației pe agenda europeană – atât în interiorul Uniunii, cât și în vecinătatea sa – ca o prioritate a Președinției României a Consiliului UE”. Nu în ultimul rând, punctul 8 al rezoluției evocă punctul 8 al Proclamației de la Timișoara din 1989, în sensul reprezentării echitabile a cetățenilor. În acest sens, USR susține reforma electorală atât la nivel național, cât și la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene și adoptarea listelor transnaționale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.

Puteți consulta rezoluția integrală:
https://www.usr.ro/proiect/rezolutia-usr- de-la- timisoara-viitorul- europei-este- si-viitorul- romaniei-primul-pas- spre-sibiu- 2019/

 

usr-la-timisoara-3

usr-la-timisoara-1

usr-la-timisoara-2

5 decembrie 2017
Uniunea Salvați Romania – filiala Brașov

Leave a Reply