Allen Coliban, primarul Braşovului – retrospectiva anului 2022 și planurile pentru 2023

By 03/01/2023Articole
Allen Coliban, primarul Braşovului - retrospectiva pentru 2022 și planurile pentru 2023

Allen Coliban, primarul Braşovului – retrospectiva pentru anul care se încheie și planurile pentru următorul an

“Ne-am trezit cu un război nedrept și nedemn la granițele țării. Vieți pierdute, oameni nevinovați în suferință, cămine distruse, milioane de refugiați. La Brașov am făcut tot ce a ținut de noi, de întreaga comunitate, pentru a ajuta. De fapt, brașovenii au reușit să demonstreze din nou că sunt o comunitate extraordinară. Modul cum am reușit să ne mobilizăm pentru a ajuta refugiații ucraineni este recunoscut acum la nivel național și internațional. Spiritul Brașovului e viu. E cald. E demn de tot respectul!

Războiul a venit la pachet cu o criză energetică. Criză pe care încercăm constant să o depășim la nivel de administrație locală. Vorbim de becuri economice (inclusiv cele montate cu ocazia sărbătorilor de iarnă), de achiziția unui volum cât mai mare de energie provenită din surse regenerabile. În plus, încercăm să punem bazele unui viitor parc fotovoltaic de 20 de hectare. Ne-ar permite, în viitorul apropiat, să ne producem singuri toată energia necesară în oraș pentru iluminatul public și pentru alimentarea instituțiilor din subordinea primăriei.

În ciuda acestor probleme, am încercat, și cred că am reușit în multe puncte, să îmbunătățim mai multe aspecte din viața Brașovului. Voi vorbi pe scurt despre ce am făcut pentru dezvoltarea orașului, în 2022.

Am adus investiții noi la Brașov și am pregătit terenul pentru atragerea altora. Mă refer aici la cumpărarea platformei CET – 50 de hectare pe care administrația le are la dispoziție și le poate folosi în negocierile cu orice investitor.

În 2022, am semnat contracte de finanțare de sute de milioane de lei. În plus, am depus proiecte pentru atragerea altor sute de milioane din fonduri nerambursabile.

Există sau vor exista bugete pentru piste de biciclete, noi autobuze electrice, locuințe pentru tineri, ecoinsule pentru colectare selectivă, eficientizarea energetică a clădirilor etc.

La nivel de educație, am început construirea a 4 noi creșe și 5 noi grădinițe. Reabilităm 5 creșe și 6 grădinițe existente. Asta în condițiile în care, în ultimii 12 de ani, nu se construise nicio astfel de unitate nouă în Brașov. Am crescut alocarea bugetară cu 70% pentru investiții și cu 40% pentru funcționare.

În domeniul infrastructurii spitalicești, mi-am asumat 2 noi proiecte, esențiale pentru orașul nostru. Spitalul Regional (1000 de paturi) e la nivel de studiu de fezabilitate, iar un nou Spital de Pneumo și Boli Infecțioase este pe lista scurtă pentru finanțare prin PNRR. În privința aspectelor sociale, mă bucură aprobarea proiectului Cantinei Sociale de pe strada Panselelor, deschiderea Centrului pentru victimele violenței domestice și finalizarea lucrărilor la Căminul pentru persoane fără adăpost.

Am plantat câteva mii de noi arbori în oraș și am instalat deja 70 de ecoinsule pentru colectare separată (dintr-un total final de 275). Toate unitățile școlare colectează deșeuri separat, iar cele 3 sisteme PETrică au ajutat la reciclarea a milioane de ambalaje.

La nivel de mobilitate, am crescut calitatea și frecvența transportului public. Încheiem 2022 cu cea mai mare flotă de autobuze electrice din România. Am semaforizat și iluminat zeci de intersecții periculoase din oraș. Suntem primul oraș mare din România care are un masterplan Velo și am instalat peste 100 de rasteluri pentru biciclete.

Am preluat lucrările de renovare la Banca Săsească într-un stadiu incipient. Am încheiat lucrările în decembrie 2022 și am pus la dispoziția sectorului cultural din Brașov un adevărat hub cultural – Banca de Cultură Apollonia. Și în acest an, am finanțat un număr record de proiecte culturale și am semnat parteneriate cu organizatori de mari festivaluri pentru aducerea lor la Brașov.

În 2022 am dat startul lucrărilor la Sala Polivalentă și la Stadionul Carpați. Am construit 3 noi terenuri de sport în oraș și am aprobat proiectul de Skate Park de la Fartec.

În privința turismului, am deschis Bike Park-ul în Poiană, am digitalizat SkiPass-urile și am demarat proiectul pentru sanie de vară. Am investit în modernizarea domeniului schiabil. Astfel, am achiziționat 10 noi tunuri de zăpadă, am demarat proiectul pentru 2 noi telescaune și pe cel pentru introducerea iluminatului în Postăvarul.

Cam așa arată lucrurile foarte pe scurt în ceea ce privește rezultate lui 2022.

Îmi doresc ca, în 2023 să avem și mai multă putere de muncă, și mai multe rezultate care să ne facă pe toți mândri de orașul nostru. La fel de mult, îmi doresc să fim în continuare o comunitate unită și frumoasă. Comunitatea brașoveană!

Allen Coliban, Primarul Vostru
La mulți ani!”

Leave a Reply