USR Brașov somează autoritățile să ia măsuri urgente pentru prevenirea inundațiilor și protejarea familiilor din Tărlungeni și Budila

By 06/07/2018Articole, Noutați
prevenirea inundațiilor și protejarea familiilor din Târlungeni și Budila

Claudiu Dumitriu, președintele filialei județene USR Brașov, și deputatul Tudor Benga au depus o solicitare la Prefectura Brașov, Consiliul Județean Braşov și Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov, pentru decolmatarea în regim de urgență a apelor curgătoare din localitățile Tărlungeni și Budila.

Solicitarea vine în contextul în care mai multe localități din județul Brașov au fost afectate de revărsări ale apelor curgătoare Tărlung, Zizin, Valea Seacă, Olt, cauzate de precipitațiile abundente din ultima perioadă, fenomen prognozat, de asemenea, şi pentru acest sfârșit de săptămână.

Numeroase gospodării au fost inundate, ca urmare a efectului de colmatare a lacului de acumulare Tărlungeni, dar și a albiilor apelor curgătoare. Unii dintre locuitorii acestor localități sunt în prezent amenințați de viituri care, cel mai probabil, se vor forma cu ocazia proximelor precipitații.

Inundațiile și surparea podurilor sunt rezultatul neglijenței autorităților și defrișărilor abuzive

Lacul Tărlungeni este un lac de acumulare creat pe un curs de apă curgătoare și supus, inevitabil, efectului colmatării. Prin construcția barajului, nivelul de apă a crescut, iar odată cu acesta, regimul de curgere a apei s-a modificat. Astfel, transportul aluviunilor, târâte sau în suspensie, conduce la colmatare, adică formarea unor depuneri solide care modifică atât albia lacului sau a râurilor, cât și cursul apei, şi care cresc presiunea asupra digurilor, malurilor sau a construcțiilor aflate pe cursul râului. Podul de la Budila, cel mai probabil, a cedat în urma unei astfel de presiuni, ca urmare a creșterii debitului de apă combinat cu efectul de colmatare, precum și datorită faptului că nu au mai fost realizate lucrări de reabilitare din 1938, de când a fost construit.

Pe de altă parte, deşi în zona montană transportul aluviunilor ar trebui să fie mai scăzut, datorită preponderenţei zonelor împădurite şi, ca urmare, procesul de colmatare pe albia râurilor ar trebui să fie mai lent, problema colmatării capătă proporţii îngrijorăoare în aceste zone, datorită defrișărilor necontrolate.

În Budila, drumul forestier din Valea Morii, de aproximativ 10 km, a fost asfaltat în 2015 cu 1.500.000 euro. Pe acest drum forestier, sunt cărate zilnic tone de bușteni, deși locuitorii din Budila sau Tărlungeni nu au încă nicio veste de la primăriile din zonă cu privire la lemnele de foc pentru iarnă, pe care acestea ar fi trebuit să le distribuie în sate.

Faptul că în zonă au loc exploatări forestiere masive este tolerat sau mai degrabă îndurat cu frică de către localnici. Dar, spre bucuria unora dintre ei, nici măcar drumul forestier nu a scăpat viiturilor, care au smuls o porțiune de asfalt pe câțiva metri din acest drum care urcă până în creierul munților. Autoritățile susțin că nu există exploatări în zonă. Totuși o scurtă incursiune în munte, pe acest drum amenejat din fonduri europene ne arată altceva” a declarat Claudiu Dumitriu, președinte USR Brașov.

Soluții propuse de USR Brașov

USR Braşov propune un set de măsuri urgente care au rolul de a preveni inundaţiile şi de a proteja locuitorii din Budila şi Tărlungeni în cazul unor ploi abundente, precum cele care au cauzat situaţia actuală.

Pe termen scurt, solicităm intervenția de urgență în zonele expuse unor riscuri de inundații și viituri, prin realizarea lucrărilor de excavare cu utilaj de dragaj, cel puțin pe porțiunile albiilor râurilor din intravilan. Totodată, considerăm că este absolut necesară ranforsarea digurilor, precum și a altor structuri care deservesc infrastructura electrică.

Pe termen mediu, solicităm amenajarea unor noi căi de acces pentru familiile izolate din Budila şi stoparea în cel mai scurt timp posibil a exploatărilor de masă lemnoasă din apropierea zonelor afectate

Solicitare

Leave a Reply