USR a depus la Senatul României proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Acesta este ultimul şi cel ai important din pachetul de acte normative care vizează reforma electorală în România, după cum a declarat deputatul USR Braşov, Tudor Benga, coordonator al Departamentului de reformă electorală în cadrul USR.
Proiectul de lege a fost depus la Senatul României, aceasta fiind prima cameră sesizată. După ce va primi avizul Consiliului Legislativ, în termen de 45 de zile urmează ca proiectul să intre în dezbatere şi ulterior să fie supus votului sau aprobat tacit.
„Mă aştept ca, până la finalul acestei sesiuni parlamentare, proiectul de lege să treacă cel puţin de comisiile de specialitate, însă ar fi posibil chiar să fie votat în plen. Cu acest proiect, închidem un «bloc» de 12 legi pe care le-am promovat în ultimul an şi jumătate, al căror scop este liberalizarea pieţei politice din România, aceasta fiind, de altfel, una dintre promisiunile noastre la alegerile parlamentare din anul 2016.
Proiectul de lege pentru alegerea primarilor îndouă tururi este în centrul strategiei noastre de reformă electorală şi consider că este cea mai necesară măsură pentru a reaşeza funcţionalitatea democraţiei româneşti”, a explicat deputatul Tudor Benga.
În cazul acestei legi, for decizional este Camera Deputaţilor, unde mai sunt înregistrate alte două proiecte de lege privind alegerea primarului în două tururi, unul iniţiat de PNL, altul de PMP.
Deputatul Tudor Benga anunţă că USR susţine şi cele două iniţiative ale PNL şi PMP, aşteptându-se, în acelaşi timp, la o poziţie similară a acestora faţă de proiectul depus de Uniune.
„În spiritul unei opoziţii constructive, am susţinut cele două proiecte de lege lansate de celelalte două partide în circuitul parlamentar încă din legislatura trecută. Aceste proiecte sunt blocate în Camera Deputaţilor: unul într-un sertar dintr-o comisie, celălalt pe poziţia trei sute şi ceva pe ordinea de zi a plenului. În acest context, am considerat că este timpul să deblocăm puţin lucrurile, dat fiind că după alegerile din 26 mai există posibilitatea să vedem şi unele modificări de configuraţie în Parlament.
Deocamdată nu se conturează nici o majoritate clară de susţinere a proiectului depus de noi, dar nici una de respingere a lui. ALDE a fost formaţiunea care, până acum, a rupt majoritatea PSD – UDMR şi a susţinut revenirea la alegerea primarilor în două tururi, prin câteva voturi succesive. Acum rămâne de văzut şi cum se va poziţiona Pro România. Atunci, va trebui să vedem în ce măsură se vor deschide posibilităţi de a pune pe agendă acest proiect”, a argumentat deputatul USR Braşov, Tudor Benga.
USR a iniţiat în acest mandat parlamentar 12 iniţiative legislative care vizează reforma electorală. În luna noiembrie 2017, a fost înregistrat pachetul de legi privind scăderea pragurilor electorale şi a numărului de semnături necesar validării candidaturilor, iar în februarie 2018, priectul de lege privind votul prin corespondenţă. În iunie 2018, USR a depus pachetul de trei legi privind participarea la vot şi candidatura românilor din Diaspora, iar în luna decembrie, pachetul de legi privind finanţarea partidelor. Ulterior, a fost depus un proiect de lege privind sistemul de monitorizare a procesului
electoral în secţiile de vot.
„Ceea ce am propus în ultimele luni este un bloc de legi extrem de amplu şi de important, menit să clarifice procesul electoral şi să liberalizeze piaţa politică românească. Toate aceste proiecte de legi sunt deja în circuitul parlamentar, cele mai multe dintre ele, la Camera Deputaţilor, pe ordinea de zi a plenului, dar destul de în spate. Sperăm ca ele să fie aprobate într-un timp rezonabil, astfel încât viitoarele alegeri locale sau naţionale să se desfăşoare după regulile stabilite de acestea”, a declarat deputatul USR Braşov, Tudor Benga.