Deputatul USR Brașov, Tudor Benga: „O nouă «criză a votului» în Diaspora la alegerile prezidențiale poate fi evitată”

By 05/06/2019Articole
Vot in diaspora

Deputatul USR Brașov, Tudor Benga, susține că, la alegerile prezidențiale din acest an, se pot lua mai multe măsuri, astfel încât să nu se mai repete scenariul din 26 mai, când românii din străinătate au stat zeci de ore în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nici măcar nu au putut să-și exprime opțiunile la cele două scrutinuri.

În primul rând, pentru ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în cele mai bune condiții în străinătate, deputatul USR Brașov, Tudor Benga, susține că autoritățile române trebuie să ia o măsură organizatorică extrem de simplă: mai multe cabine și ștampile de vot.

La alegerile din 2014, în străinătate au fost prea puține secții de votare. Pentru alegerile din 2016, a fost suplimentat numărul acestora. Dar, în 2019, a fost o altă problemă: prea puține cabine de vot și ștampile cu mențiunea «VOTAT». Un pas simplu pentru a nu mai asista la scenariul din 26 mai este suplimentarea numărului de cabine de vot și a ștampilelor”, a argumentat Tudor Benga.

Totuși, în opinia deputatului USR Brașov, aplicarea unei astfel de măsuri rezolvă parțial problema votului românilor din Diaspora: „În străinătate sunt 4 – 5 milioane de români, dar la urne se prezintă câteva sute de mii. Pentru a crește numărul votanților, este nevoie de soluții alternative. În primul rând, se poate aproba o nouă Lege a votului prin corespondență. Există o lege care reglementează această modalitate de exprimare a opțiunilor din partea alegătorilor, dar procedura este extrem de complicată. Ceea ce facem noi este să propunem o simplificare a procedurii. La Camera Deputaților, care este for decizional, există un proiect de lege depus de USR și PNL privind votul prin corespondență, care va intra în următoarele săptămâni în analiza celor două comisii de fond, respectiv cea Juridică și cea de Administrație Publică, apoi poate fi supusă aprobării plenului. Sperăm într-o abordare favorabilă și dinspre majoritatea parlamentară, astfel încât proiectul să fie aprobat, iar votul prin corespondență să fie aplicat și la alegerile prezidențiale. Cred că România a rămas mult în urmă în ceea ce privește votul prin corespondență, care este deja o rutină în state dezvoltate precum Germania sau Marea Britanie”.

Pe termen lung, Tudor Benga este convins că România va trece la votul electronic. Deocamdată, pentru reglementarea acestuia, la Parlament sunt depuse trei proiecte de lege: „În perspectivă, votul electronic este cel mai facil. În cele două camere ale Parlamentului sunt trei proiecte de lege privind acest vot, ultimul dintre ele fiind depus de USR în luna martie a acestui an, tocmai pentru a impulsiona dezbaterile. Dintre cele trei proiecte, al nostru este cel mai complet”.

Totuși, deputatul USR Brașov a menționat că această modalitate de vot se implementează într-un timp mai îndelungat. „În proiectul depus de noi se arată că, pe parcursul a trei scrutine, procedura va fi testată într-o circumscripție electorală. Dacă s-ar aproba în scurt timp, această testare s-ar putea realiza la alegerile prezidențiale din acest an și la cele locale și parlamentare de anul viitor. Practic, abia la al treilea test, care ar putea fi la parlamentarele de anul viitor, se vor număra voturile”, a explicat Tudor Benga.   

Mai devreme sau mai târziu, sunt convins că în România se va implementa și votul electronic”, a încheiat Todor Benga, care este coordonator al Departamentului de reformă electorală din USR.


Sursa foto: EurActiv

Leave a Reply