Deputatul USR Braşov, Tudor Benga, face bilanţul activităţii parlamentare pentru anul 2018

By 21/03/2019Articole

Deputatul USR Brașov Tudor Benga: „Proiectele de lege pe care le-am promis în campania electorală au fost introduse în circuitul legislativ”.

La ora bilanțului, deputatul USR Brașov, Tudor Benga, consideră că a respectat principalele promisiuni pe care le-a făcut în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2016. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul a prezentat un scurt bilanț pe anul 2018, anunțând că „proiectele de lege promise în campania electorală au fost introduse în circuitul legislativ. Am pornit de la trei promisiuni centrale pe care l-am făcut, respectiv interacțiunea cu cetățenii, promovarea proiectului Aeroportului Brașov și reforma electorală”.

Referitor la Aeroportul Brașov-Ghimbav, Tudor Benga a subliniat că are satisfacția că s-au făcut alocări, pentru prima dată, de la bugetul național pentru această investiție și amintit că în luna mai a anului trecut a depus la Parlamentul României un proiect de lege privind finanțarea aeroporturilor din cotele din impozitul pe venit.

Am satisfacția că acel model propus de mine, respectiv majorarea cotelor defalcate, a fost validat, ceea ce a însemnat reașezarea bugetului național. Mai mult decât atât, la finalul verii anului trecut, atunci când am descoperit acea alocare prin Hotărâre de Guvern către aeroportul Baia Mare, am pus foarte multă presiune pe partidul de guvernământ. Am avut discuții pe această temă cu senatorul Marius Dunca, dar și cu alți colegi din Camera Deputaților, pentru că era imposibil ca PSD să găsească soluții de finanțare creative pentru alte aeroporturi din țară, iar pentru Brașov nu. Pe de altă parte, chiar dacă la definirea bugetului național, nu amendamentul meu la Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost cel admis, am satisfacția că, pentru prima dată, avem o alocare pentru aeroportul Brașov”, a declarat Tudor Benga.  

O altă prioritate a deputatului a vizat strategia de dezvoltare la nivel teritorial a României: „Obiectivul acestui demers a fost includerea Brașovului în categoria orașelor metropolitane de importanță națională. Acest lucru ar permite orașului nostru să acceseze o serie extinsă de fonduri europene. Proiectul de lege nu a trecut de Camera Deputaților, ci doar de Comisia de Administrație Publică și mă aștept ca, în prima jumătate a acestui an, să fie finalizat”. Acest proiect este corelat cu cel referitor la reorganizarea zonelor metropolitane și, în viziunea deputatului USR, „este critic să consolidăm poziția Brașovului în acest sens”.  

Cinci proiecte de lege pentru reforma electorală

Legat de activitatea legislativă la nivel național, deputatul USR Brașov a precizat că a introdus cinci proiecte de lege ce vizează reforma electorală: inițiativa privind votul prin corespondență (depus la Parlament în februarie 2018), trei proiecte de lege vizând accesul și participarea Diasporei la alegeri (depus la Parlament în iunie 2018) și inițiativa legislativă privind modificarea finanțării partidelor (depus la Parlament în noiembrie 2018).

Bugetarea participativă, o prioritate la nivel local

Pe lângă activitatea parlamentară, Tudor Benga a precizat că s-a implicat și în mai multe proiecte  locale: „În primul rând, a fost cel legat de bugetarea participativă. Este un demers început încă din prima parte a anului trecut, când a fost dezbătut bugetul municipiului Brașov pe anul 2018. Atunci, în ședința Consiliului Local Brașov, am susținut introducerea bugetării participative. Ulterior, în toamna anului trecut, majoritatea din Consiliul Local Brașov a decis să-și însușească și să promoveze genul acesta de implicare a cetățenilor. Acum, avem semnale și din alte localități ale județului nostru, printre care Făgăraș și Săcele, că sunt interesate de acest model de implicare a locuitorilor”.

Nu în ultimul rând, deputatul Tudor Benga a fost implicat în două proiecte importante în cadrul partidului. Primul a fost organizarea sistemului de vot intern pentru stabilirea candidaților USR pentru Parlamentul European, iar cel de al doilea, constituirea Alianței 2020 USR PLUS, Tudor Benga fiind unul dintre membrii echipei de negociere a USR.

Leave a Reply