20 mai 1990: primele alegeri libere de la căderea comunismului

By 20/05/2019Articole
Alegeri 20 mai 1990

Astăzi, 20 mai, se împlinesc 29 de ani de la primele alegeri libere organizate în România după proclamarea republicii. Au fost alegeri presărate cu scandaluri de intimidare a opoziției din partea Frontului Salvării Naționale (vechiul PCR), care dorea să-și conserve monopolul instituțional cu orice preț, obiectiv îndeplinit în aceeași zi.

Totodată, acestea au fost și primele alegeri democratice de după căderea comunismului și primele de la cele desfășurate în 1946, fraudate de Blocul Partidelor Democratice, adică de Partidul Comunist sprijinit de Armata Roșie.

Ziua de 20 mai 1990 a coincis cu „Duminica Orbului” (a şasea duminică după Înviere) şi a rămas în istorie sub această denumire, mai ales pentru că românii s-au lăsat seduși, în marea majoritate, de un fost activist comunist, Ion Iliescu, care și-a atras pe lângă el oameni care au contribuit activ la vărsarea de sânge de dinaintea căderii lui Nicolae Ceaușescu. Însă alegerile din 1990 au fost, probabil, și cele cu cea mai mare prezență voluntară la urne din istoria noastră – aproape 15 milioane de alegători! Oamenii și-au votat primul Parlament și primul președinte, având în suflet speranța că nu vor mai cunoaște frica unui regim represiv și lipsurile sale, că vor obține prosperitatea mult dorită și că viitoarele generații vor trăi într-un mediu mai sănătos moral decât cel al imposturii comuniste, în care nomenclatura avea parte de beneficii, iar oamenii de rând, de privațiuni, fără posibilitatea de a obiecta.

20 mai 1990 a fost un punct de cotitură, deși înghesuit între momente de violență ca revoluția decembristă, episodul Târgu Mureș și Mineriade. A fost primul moment în care românii au gustat din fructul dulce al democrației și libertății asumate, după care, încet-încet, au contribuit la prima tranziție democratică, înfăptuită în 1996. A fost și primul moment în care am arătat lumii întregi că am încetat să privim spre răsărit, unde Uniunea Sovietică își trăia ultimele clipe, și că viitorul nostru va fi în rândul statelor occidentale, lucru confirmat în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.

Cu toate aspectele negative ale contextului desfășurării alegerilor din 20 mai 1990, atitudinea civică și aspirațiile românilor nu pot fi ignorate. Viitorul prosper al unei societăți democratice sănătoase începe cu o prezență mare la urne, lucru dovedit deja în istoria noastră recentă. Așa că trebuie să continuăm să facem ceea ce știm că funcționează!

articol de: George Alexandru Costan, foto: agerpres.ro

Alegeri 20 Mai
Alegeri 20 mai 1990

Leave a Reply