La mulți ani, România!

By 01/12/2018Articole, Harman

Dragi prieteni,

Astazi sarbatorim centenarul de la Marea Adunare de la Alba Iulia, in care s-a hotarat intr-un mod democratic, foarte revolutionar pentru acea vreme, crearea Romaniei Mari prin alipirea teritoriilor locuite preponderent de romani din Austro-Ungaria la Romania. Daca privim cu atentie acest fapt istoric el s-a inscris intr-o serie neagra de evenimente premergatoare.

As vrea sa scot in evidenta faptul ca cetatenii statelor care au participat la evenimentele care au constituit Marele Razboi cum a fost numit atunci, au fost nevoiti sa treaca prin situatii greu de descris, fara voia lor. Tinerii acestor tari a format grosul luptatorilor care au fost obligati sa se razboiasca unii cu altii, doar din capriciul unor conducatori orgoliosi si plini de fumuri.

Milioanele de morti, raniti, mutilati, vaduve si orfani au aparut in urma unor actiuni gandite si coordonate de niste semeni de-ai nostri care s-au erijat in mari razboinici ai omenirii, dar care n-au fost altceva decat niste infractori internatinali, care erau din intamplare in acel moment la conducerea natiunilor beligerante. Pentru ca in acel moment nu exista nici UE si nici ONU, care s-a nascut practic in urma acestui razboi, niste conducatori inganfati au putut sa impinga nestingheriti popoarele unele impotriva altora.

Pe actualul teritoriu numit generic Transilvania au trait de-a lungul veacurilor trei mari comunitati distincte, si anume romanii, maghiarii si sasii, evident facand abstractie de comunitatile mai putin numeroase de pe atunci. Prin natura lucrurilor membrii acestor comunitati aveau ceva comun, si anume crestinismul, ceea ce a facut ca relatiile dintre ei sa fie extrem de complexe. Ca peste tot relatiile interumane au prevalat asupra celor sociale, facand ca sa se nasca mari si trainice legaturi intre membri ai acestor comunitati, de multe ori in pofida celorlalti membri severi, care nu le admiteau sub nici o forma. Asa putem vedea astazi romani cu o genealogie mozaic, avand stramosi din toate natiile. Multe generatii romanii si maghiarii au fost invatati sa se dusmaneasca unii cu altii numai pentru ca niste nemesi fanfaroni sa isi indeplineasca visurile de a construi un stat ungar mare si cu numerosi membri. In timpul Marelui Razboi cele mai mari drame s-au consumat poate in familiile mixte, in care copii nu stiau de partea cui sa fie.

Din pacate si astazi asistam la o retorica apropiata retoricii din acea perioada. Multi conationali de-ai nostri, unii de etnie maghiara si altii de etnie romana, incearca sa ne atraga de partea lor intr-un conflict care pentru ei ar insemna o glorie efemera, dar care pentru noi ceilalti ar insemna doar suferinta si regres. Vedem astazi ca in timp ce noi romanii sarbatorim ziua nationala la 1 decembrie, maghiarii nu accepta acest lucru si le cade greu. Este normal sa fie asa, atata timp cat aceasta data consfinteste pentru ei pierderea visurilor pentru care milioane de tineri maghiari au murit sau au suferit. Tot asa ne cade si noua greu cand la 15 martie intreaga maghiarime sarbatoreste declansarea revolutiei de la 1848, revolutie in urma careia romanii au platit un tribut greu de sange, peste 5000 de romani cazand victime evenimetelor petrecute in acea perioada.

Pentru a incheia odata pentru totdeauna acest cortegiu de rafuieli pe motive etnice, mi se pare potrivit ca si noi si maghiarii, prin reprezentanti calificati, sa incercam sa studiem lucid originea si substratul acestor neintelegeri, sa le dovedim efemeritatea si sa aruncam la cosul de gunoi toata aceasta propaganda otravitoare pe care o promoveaza extremistii din ambele tabere. Consider ca USR este poate cel mai indreptatit partid din cele doua tari de a initia un astfel de demers.

Profitand de faptul ca numerosi etnici maghiari de la noi, vorbesc in special de secui, nu se sfiesc sa adere la USR, putem folosi aceasta sansa pentru a deschide o serie de discutii interetnice cu oameni bine pregatiti si de o parte si de alta, care intr-o atmosfera de respect si obiectivitate ar putea duce la demontarea argumentelor asa-zis istorice pe care le propaga extremistii din ambele tabere, in vederea declansarii unor conflicte fara noima si care pot aduce doar suferinta. Iar apoi, nu-i asa, se poate trece la etapa inerguvernamentala, asa cum germanii si francezii au facut-o de multa vreme.

Vedem astazi ce inseamna sa lasi, chiar si prin metode democratice, sa ajunga la conducerea unei natiuni o banda de infractori ale caror scopuri sunt de a pune mana pe parghiile puterii si de a-si impune interesele intregii tari. Vedem iarasi ce inseamna sa lasi oameni preocupati doar de a se imbogati cu orice pret sa conduca o economie, in timp ce marea masa a populatiei nu stie cum sa reactioneze. Asa s-a intamplat in istorie mai mereu, asa s-a intamplat si inainte de declansarea celor doua razboaie mondiale. Veni deci vremea sa stopam o astfel de stare de lucruri. Veni vremea ca noii politicieni cu ganduri curate si progresiste sa inceapa demersurile pentru a-i ejecta de la putere pe toti cei care prin minciuni, promisiuni desarte si demagogie au fost acceptati la guvernarea Romaniei, dar care s-au dovedit a fi niste pradatori nesatiosi ai averii si bugetului national. Daca inca mai reusesc sa se mentina la putere asta se datoreaza si slabei noastre activitati de deconspirare a metodelor folosite de ei. Populatia poate nu intelege multe din actiunile lor, pentru ca permanent o mint prezentandu-le in ambalaje poleite, dar e vina noastra ca nu stim sa le contracaram potlogariile.

Astazi avem de partea noastra toate institutiile UE. Toate tarile UE si nu numai ar fi bucuroase daca i-am trimite la cos pe actualii guvernanti si am incepe sa transformam Romania intr-un stat democratic si prosper. Niciunul din membrii UE nu poate sa ne inlocuiasca. Este dreptul si obligatia noastra fata de urmatoarea generatie de a incheia odata pentru totdeauna domnia bandei de comunisti care a fost instalata de rusi in 1945 la conducerea Romaniei si care nu se da dusa nici astazi de la putere.

Petrisor Tudor – membru USR Brasov