Adunarea Generală a filialei USR Râșnov l-a ales în unanimitate pe Horia Motrescu drept candidatul USR pentru funcția de Primar al orașului Râșnov în 2024.
Horia Motrescu este consilier local și liderul grupului USR din Consiliul Local Râșnov. În alegerile din 2020, Horia Motrescu obținuse deja încrederea a 30% dintre râșnoveni.
USR a avut în Râșnov unul dintre cele mai bune rezultate din județ, cetățenii trimițând în Consiliul Local o echipă de cinci consilieri USR.
1. Au deschis Consiliul Local către cetățeni, prin transparență și comunicare deschisă
Datorită echipei de consilieri USR conduse de Horia Motrescu, ședințele de Consiliu Local și cele ale comisiilor de specialitate sunt acum transmise live, în premieră în județul Brașov. Tot consilierii USR Râșnov au fost primii care au depus Raportul anual de activitate, după 10 ani în care nimeni nu respecta cerința legală. În plus, au reușit să scoată la lumină numeroase nereguli din administrația locală și să aducă schimbări importante pentru râșnoveni.
Horia Motrescu: “Consiliul Local dezbate! Astăzi avem cu totul alte ședințe în Consiliul Local decât acum trei ani. Ne-am asumat rolul de opoziție constructivă: adică de a monitoriza, evalua, corecta, a oferi soluții alternative, a propune proiecte. Dar am și arătat, fără a face show, derapajele unei administrații care pretinde că e formată din specialiști și că nu au nevoie de alte opinii. Doar astfel am reușit să corectăm foarte multe probleme.”
2. Au dezvăluit derapaje grave ținute la secret de administrațiile Veștea-Butnariu.
* Găsiți aici protocolul cu iz penal, ascuns mai mult de un deceniu de Primăria Râșnov.
Horia Motrescu a scos la iveală protocolul nelegal și ascuns de Primăria Râșnov începând cu 2010, în timpul administrației locale conduse de actualul ministru Adrian Veștea, prin care o firmă a efectuat transportul turiștilor spre Cetatea Râșnov și parcul cu dinozauri fără să achite niciun ban orașului pentru folosința drumului timp de 11 ani!
Acest protocol nu are niciun temei legal. Primarii Veștea și Butnariu l-au făcut, deși dreptul de proprietate publică este exercitat conform legii de către Consiliul Local. Încălcând legea, protocolul nu a fost trecut prin Consiliul Local și nu a adus niciun folos financiar comunității râșnovene, în vreme ce operatorul privat a obținut monopol și profituri cumulate de peste 8 milioane de lei. Mai mult, acest protocol a fost prelungit în același mod nelegal în fiecare an, în administrații succesive naș-fin, timp de 11 ani!
Totodată, consilierii locali USR au fost primii care au ridicat problema redevenței foarte mici – 1.279 euro/lună – pe care orașul Râșnov o primește pentru cele 2 hectare de teren concesionate către societatea care administrează parcul cu dinozauri și au solicitat Primăriei Râșnov renegocierea acestei redevențe.
Horia Motrescu: “Am fost trimiși de cetățeni în Consiliul Local pentru a-i reprezenta, pentru a fi vigilenți și a lucra strict în folosul lor. Noi chiar vrem o administrație chibzuită. Râșnovul are un potențial uriaș, mai ales dacă nu sunt favorizate interesele private și de grup ale unor politicieni. Îi invit pe domnul ministru Veștea și pe actualul primar să explice cetățenilor cum a existat și a continuat acel protocol nelegal și păgubos pentru comunitate.“
3. Au adus soluții constructive și benefice pentru râșnoveni.
Consilierii USR au fost cei care, pentru prima dată în istoria CL Râșnov, au depus proiecte de hotărâre și amendamente la proiectul de bugetul local, pe principiul cheltuirii responsabile și eficiente a banilor publici.
Alte reușite ale consilierilor USR: secții noi în statutul Clubului Sportiv Olimpic Cetate Râșnov (șah, înot, karting și dans sportiv); Trusoul pentru nou născuți, prin care tinerii părinți primesc sprijin financiar la nașterea fiecărui copil; cabinetele medicale în școli; renovarea Școlii nr. 1 cu ajutorul comunității și al antreprenorilor locali.
Tot consilierii locali USR au insistat ca administrația să fie cu adevărat “chibzuită” și să caute sponsori care să acopere cheltuielile imense pentru cele 4 zile de competiție în vederea finanțării premiilor etapei de Cupă Mondială la schi sărituri. Astfel s-ar salva de fiecare dată câte 1 milion de lei din bugetul anual al orașului Râșnov.
Horia Motrescu s-a implicat în problema apei potabile din Râșnov. A câștigat definitiv un proces în instanță cu DSP Brașov. A demonstrat că apa nu este dezinfectată corespunzător și problema a fost confirmată de Prefectură. Deci autoritățile din Râșnov au mințit. Horia a insistat pentru instalarea unei stații noi de dezinfecție, pe care o au astăzi râșnovenii.
4. PNL se teme de oamenii incomozi din USR care să le încurce planurile și interesele.
Irineu Darau: “În CL Brașov și nu numai, PNL – cot la cot cu PSD – blochează toate proiectele importante pentru comunitate și chiar lucrările Consiliului Local. Asta fac PNL și PSD la toate nivelurile. Noi însă acționăm principial. La Râșnov facem opoziție corect, pe argumente. La fel facem și în Consiliul Județean, atunci când este cazul. În schimb, ideile bune ale consilierilor USR sunt blocate peste tot. PNL nu vrea la masa deciziei un USR care să afle informații, să acționeze principial și să încurce mafia transpartinică. Noi nu ne vom abate de la acest drum al curajului și al corectitudinii, cu orice preț.”