Gestionarea defectuoasă și problemele de funcționare ale barajului de la Săcele au contribuit la prăbușirea podului de la Budila

By 23/07/2018Articole, Noutați
Podul de la Budila rupt

Senatorul USR Braşov, Allen Coliban, continuă documentarea situației inundațiilor din 30 iunie și a cauzelor care au dus la prăbușirea podului de la Budila.

Senatorul a solicitat inițial autorităților istoricul expertizărilor realizate, informații despre balasiterele din zonă, informații privind eventuale probleme cu descărcătorul de ape mari. Ulterior, neexistând în spațiul public informații cu privire la decizia de a deschide deversarea la capacitate maximă în data de 30 iunie, pentru a scădea nivelul lacului de acumulare, și o posibilă undă de șoc suplimentară, senatorul USR Brașov a solicitat informații și explicații privind modul în care a fost gestionat barajul de la Săcele în acele zile.

Allen Coliban: “Cum a fost posibil ca o viitură atât de puternică să apară pe râul Tărlung, în aval față de Barajul Săcele, știind că rolul barajelor în caz de ploi abundente este de a prelua și de a neutraliza debitele sporite? Evident, ceva nu a funcționat în acest caz.”

Răspunsul oficial al SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov) a fost că operarea barajului s-a făcut conform unui regulament existent și că principala cauză a prăbușirii podului sunt ploile intense. Din informațiile obținute deocamdată din surse neoficiale, rezultă însă nu numai că felul în care au fost gestionate cotele barajului la finalul lunii iunie a fost unul defectuos, dar că în plus, a existat o defecțiune majoră la barajul de la Săcele, despre care nimeni nu a vorbit până acum și în privința căreia se încearcă o muşamalizare.

Este vorba de o scurgere suplimentară a apelor din lacul de acumulare printr-o conductă prinsă în corpul barajului, care urma să deservească o hidrocentrală de dimensiuni reduse, conductă amplasată în proximitatea atenuatorului de undă. Conducta respectivă era închisă, însă, din cauza creșterii nivelului apei în baraj și, implicit, a presiunii, mecanismul de închidere a conductei a cedat, generând un debit suplimentar care s-a menținut până când nivelul apei din baraj a scăzut sub nivelul conductei.

Astfel, debitul total al apei eliberate din lacul de acumulare a fost în realitate mult mai mare decât cel măsurat, probabil peste 200 mc pe secundă, adică o viitură foarte puternică. În plus, s-a creat o undă de șoc, deoarece golirea lacului s-a făcut foarte brusc.

Senatorul Allen Coliban va reveni cu o nouă solicitare către autorități, pentru a clarifica, în primul rând, istoricul tuturor operațiunilor efectuate la baraj, dacă prefectul a fost informat despre situația existentă și care au fost măsurile luate. Totodată, va solicita date oficiale privind debitul suplimentar de apă cauzat de conductă, în condițiile în care aceasta nu era prevăzută cu debitmetru, însă debitul poate fi estimat.

De asemenea, senatorul va face o solicitare către Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru a obține informații privind etapele de construire și recepție a conductei și mai ales de ce conducta nu era prevăzută cu un mecanism suplimentar de siguranţă, care ar fi trebuit să împiedice crearea debitului suplimentar în situații de forță majoră.
Așteptăm informațiile solicitate din partea autorităților, inclusiv informațiile rezultate în urma controlului balastierelor de pe întregul bazin Olt, pe care Prefectura a anunțat că îl va face.

Allen Coliban: “Ca om politic și reprezentant al societății, vreau să ridic niște probleme și vreau să obțin niște răspunsuri. Este vorba despre cum își fac treaba niște oameni care au o răspundere și dacă, prin deciziile lor, au pus în pericol atât alimentarea cu apă a Braşovului, cât și siguranța locuitorilor din aval. Voi reveni cu noi informaţii pe măsură ce primesc răspusurile oficiale.

Leave a Reply