Brasovul miroase!?

By 24/12/2019Articole, Noutați
Brasovul Miroase

Mirosul din Brașov se simte tot mai puternic, de la an la an. Există sute de sesizări și mărturii ale brașovenilor afectați de mirosul, adesea insuportabil, al aerului pe care sunt nevoiți să îl respire.

În al treisprezecelea ceas, la presiunea tot mai mare a cetățenilor, Primăria a decis să organizeze o dezbatere publică pe tema calității aerului, pe data de 20 decembrie, ora 12:00, în sala de şedinţe a Consiliului Local.

USR Brașov va fi reprezentat la dezbatere de Allen Coliban senator, președinte al Comisiei pentru Mediu din Senat și candidat USR la Primăria Brașov. Alături de Allen, vor fi prezenți și alți membri USR Brașov, viitori consilieri județeni sau locali, implicați în lupta cu mirosurile și poluarea aerului (Aurel Agache, George Boroda), pentru a prezenta adevărul și a discuta despre soluții.

Sunt aproape 10 ani de când administratorul depozitului de gunoi din Brașov, Fin-Eco, întârzie închiderea celulei 1, timp în care procesul de descompunere a deșeurilor a degajat în atmosferă gaze toxice și urât mirositoare. Primăria Brașov, acționar la firma Fin-Eco, spune că mirosul e generat de fertilizări și amână de mai bine de un an organizarea acestei dezbateri publice, cerute cu insistență de brașoveni.

Allen Coliban documentează problema poluării cauzate de gropile de gunoi neconforme de peste 3 ani, timp în care a întreprins o anchetă parlamentară în acest sens, a organizat două dezbateri la Senat și a co-inițiat Legea Mirosurilor (blocată acum la Camera Deputaților).

În noiembrie 2018, USR Brașov a lansat petiția “Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!”, semnată până în prezent de peste 3600 de brașoveni, pentru a determina autoritățile responsabile – Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Primăria și Consiliul Local Brașov – să ia măsuri de urgență pentru identificarea și eliminarea cauzelor mirosului. Petiția poate fi semnată aici: www.petitieonline.com/aercuratbrasov

Atunci când cetățenii se implică și cer socoteală autorităților, acestea trebuie să răspundă. Dacă vă preocupă mirosurile și calitatea aerului din orașul nostru, vă invităm să partipati vineri la dezbatere, pentru a vă face vocea auzită și pentru a găsi împreună soluții.