Brașov, în direcția greșită!

By 20/02/2019Articole
Brasovul in directia gresita ?

De ce Braşovul şi-ar alege ca modele două oraşe fără viziune, cu probleme majore şi cu primari incapabili: Bucureşti şi Constanţa?

Senatorul USR Braşov, Allen Coliban, consideră că apropierea Brașovului de Constanța și de București și dezvoltarea unor proiecte comune este, la prima vedere, o inițiativă interesantă. Însă raportată la context, realitate și perspective, aceasta ridică multe semne de întrebare.

Premisa de la care porneşte senatorul USR Braşov, în analiza sa, constă în faptul că marile centre urbane, respectiv Bucureștiul și așa-numiții “poli de creștere” (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara), sunt motoarele de dezvoltare urbană a României. Strategia pe termen mediu și lung prevede alocări importante de fonduri europene în această direcție, fonduri care, pentru a fi accesate, necesită, din partea fiecărui municipiu menţionat, elaborarea unei strategii de dezvoltare coerente, cu o listă de proiecte pentru care să solicite finanțare. Aşadar, banii există, însă se pune problema dacă există și o VIZIUNE care să asigure o dezvoltare coerentă.

Allen Coliban: “Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea au format “Alianța Vestului”, cu scopul de a dezvolta proiecte comune. Sunt patru primari care au dovedit pricepere atât în atragerea de fonduri europene, cât și în a coagula o viziune de dezvoltare pentru orașele lor. Îi unește și nivelul politic, fiind cu toții liberali.

Bucureștiul lui Firea este un oraș blocat în probleme, cu un primar incapabil să le rezolve: trafic, transport public, termoficare, salubritate, infrastructură, calitatea aerului. Proiectele lui Firea au fost kitschuri, festivisme și ilegalități cu scopul de sifonare a banului public (“firmele de casă”, desființate în instanță de USR).

Constanța s-a remarcat prin megalomania și prost-gustul lui Mazăre și sub Făgădău își continuă declinul. Lipsă de viziune, lipsă de proiecte, corupție – Mazăre a fugit de pușcărie în Madagascar, Făgădău are și el un dosar la DNA. Probleme de infrastructură, probleme pe piața muncii, străzi neasfaltate, dezvoltări imobiliare fără cap, parcuri insuficiente.

La nivel politic, Bucureștiul și Constanța sunt unite de “politica hoției” PSD. Nu au viziune, au probleme majore, au primari incapabili.

Aşadar, avem două modele de dezvoltare. De fapt, avem doar unul.”

Senatorul consideră că, din păcate, Brașovul are prea multe în comun cu “zona roșie” a orașelor-problemă:

Nu mă refer aici la “legăturile periculoase” în plan local ale primarului Scripcaru cu PSD-ul. Nici la dosarele aflate în atenția DNA. Mă refer la problemele reale ale cetățenilor: calitatea aerului, traficul, transportul în comun, suprafața insuficientă de spații verzi, dezvoltările imobiliare fără cap, străzile neasfaltate din cartierele noi etc. Probleme rămase fără soluții.

Considerăm că fiecare dintre aceste probleme necesită o discuție amplă, care ar trebui purtată în spațiul public. Brașovul duce lipsa unor dezbateri reale cu privire la viitorul său, dezbateri care au scos din dezmorțire orașe precum Oradea sau Cluj-Napoca. Ar fi primul pas pentru a contura ceea ce îi lipsește Brașovului cel mai mult – o VIZIUNE, o strategie de dezvoltare coerentă.

Allen Coliban: “Da, ne mândrim că avem cel mai frumos oraș din România. Da, avem giratorii și panseluțe. Da, avem nevoie de mai mult. Și este trist că, în loc să învățăm din experiența utilă a altora, noi facem coaliții politice păguboase, cu primarii incompetenți ai României. Primarul Brașovului a ales direcția greșită!

Leave a Reply