Ariile protejate – sat fără câini?

By 10/05/2019Articole
Poiana Narciselor

De mai mult de doi ani, senatorul USR Brașov, Allen Coliban, documentează situația rezervației naturale “Poiana Narciselor” de la Dumbrava Vadului, județul Brașov. În urma modificării legii ariilor protejate prin OUG 75 din 2018, rezervația a rămas fără custode și există un risc major ca aceasta să sufere schimbări iremediabile din cauza nerespectării regimului de protecție.

Allen Coliban, senator USR Brașov:

“Am vorbit cu proprietarii de terenuri din zonă, am avut și un schimb de informații cu custodele ariei protejate și aș vrea să pun informaţiile adunate în contextual legislației ariilor protejate, modificate vara trecută de către coaliția PSD-ALDE prin OUG 75. Această ordonanță a desființat practic custodiile ariilor protejate, ducând la situația în care aproape 1000 de specialiști din cadrul ONG-urilor care asigurau custodia au rămas pe drumuri, iar tot ceea ce au investit ONG-urile în managementul și
protejarea acestor arii se duce pe apa sâmbetei.

Responsabilitatea asupra acestor arii, ce reprezintă aproximativ 16% din suprafața României, a fost preluată de stat, prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Este o măsură profund nedreaptă, în contextul în care statul român este singura entitate care nu a investit niciun ban în managementul ariilor protejate.”

Mai mult decât atât, în urma acestei ordonanțe, ariile protejate au rămas, practic, nesupravegheate, așa cum s-a întâmplat și în cazul rezervației Poiana Narciselor. Ca urmare, au apărut în spațiul online informații și fotografii care arată că aici se culeg narcise și se face chiar și pășunat. Toate acestea sunt fapte care pot avea efecte foarte grave asupra rezervației, punând în pericol speciile de narcise ocrotite de lege.

Sanatorul Allen Coliban mai arată că ordonanța de modificare a legii ariilor protejate a fost contestată la Curtea Constituțională, printr-un demers inițiat de USR și susținut de PNL, iar verdictul a fost că această ordonanță este neconstituțională în totalitatea ei.

Allen Coliban:

Decizia CCR repară o nedreptate foarte mare făcută ONG-urilor și creează premisele pentru eficientizarea managementului ariilor protejate.

Consider că am obținut ceea ce trebuia să se întâmple de la bun început: pe de-o parte, custozii vor reveni în drepturi pe contractele atribuite de ministerul mediului și ANANP. Aceste ONG-uri își fac foarte bine treaba, cu ajutorul fondurilor atrase și a specialiștilor. Pe de altă parte, ANANP nu se va desființa, în schimb se va concentra pe acele arii fără custode.

Senatorul USR Brașov consideră că Festivalul Narciselor care va avea loc duminica aceasta reprezintă o bună ocazie de a atrage atenția că ne putem bucura de frumusețile pe care natura ni le oferă fără a le distruge sau a le aduce schimbări ireversibile.

Poiana Narciselor