Parcul Natural Brassovia Geoparc UNESCO

Toamna trecută, proiectul Primăriei Brașov de amenajare a drumului forestier Gorița ne-a arătat că pădurile din jurul Brașovului, ce au pentru comunitate un rol principal ecologic, recreativ și peisagistic, nu beneficiază de protecție, fiind încadrate ca păduri de exploatare. Atunci, presiunea pe care ați creat-o, prin proteste și prin semnarea petiției, a dus la suspendarea proiectului.

De aici a pornit ideea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO, un proiect USR Brașov coordonat de către Mihai Orleanu (președinte al Centrului de Ecologie Montană) și care a beneficiat de suportul lui Florin Stoican (specialist în biodiversitate, cunoscut pentru contribuția la înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița și a Parcului Natural Văcărești).

Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Brașovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri și de fundamentare științifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze și să armonizeze toate aspectele ce țin de interacțiunea om-natură – de la inventarul și managementul speciilor de faună și floră, la amenajarea de zone de pădure-școală și până la dezvoltarea unor noi trasee și produse turistice.

Parcul Natural Brassovia Geoparc UNESCO contur

Vezi harta propusă pentru proiect aici: protectiamediului.ro/brassovia-natural-park/

Parcul Natural Brassovia Geoparc UNESCO Rezervatii Existente

Allen Coliban, senator USR de Brașov și candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Brașov, a depus acest proiect în cadrul apelului de bugetare participativă lansat de Primăria Brașov. El vine în completarea demersurilor RPLP Kronstadt, care are un proiect de “Monitorizare a stării ecosistemelor forestiere şi valorificarea potenţialului recreativ, cultural şi istoric al pădurilor urbane şi periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”. Studiile realizate în cadrul proiectului RPLP Kronstadt se numără printre studiile ce vor fi folosite pentru fundamentarea încadrării zonei propuse (care este mai amplă decât cea inclusă în proiectul RPLP Kronstadt) în categoriile Parc Natural, respectiv Geoparc UNESCO. Întregul proces va include dezbateri publice ample, având rol de informare și de atragere a susținerii comunității.

De ce și Parc Natural și Geoparc UNESCO?

 

Brassovia Geoparc UNESCO

Cele două forme de statut protejat sunt complementare. Parcul Natural oferă o protecție echivalentă cu nivelul V din normele IUCN (conservarea peisajului și recreere), în vreme ce Geoparcul UNESCO impune o atenție sporită cu privire la tratarea aspectelor ce țin de dezvoltarea durabilă. Ambele forme oferă o recunoaștere națională și internațională și ar reprezenta și un element identitar, de mândrie, pentru Brașov.

Ce poți face tu pentru a susține acest proiect?

1. Urmărește pagina de facebook a proiectului: Parcul Natural Brassovia

2. Semnează și tu petiția pentru înființarea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO!

1

Semnează în formularul de mai jos

2

Confirmă prin click pe linkul de confirmare primit pe email

3234 SEMNĂTURI

Parcul Natural Brassovia. Geoparc UNESCO.

Toamna trecută, proiectul Primăriei Brașov de amenajare a drumului forestier Gorița ne-a arătat că pădurile din jurul Brașovului, ce au pentru comunitate un rol principal ecologic, recreativ și peisagistic, nu beneficiază de protecție, fiind încadrate ca păduri de exploatare. Atunci, presiunea pe care ați creat-o, prin proteste și prin semnarea petiției, a dus la suspendarea proiectului.

De aici a pornit ideea Parcului Natural Brassovia - Geoparc UNESCO, un proiect USR Brașov coordonat de către Mihai Orleanu și care a beneficiat de suportul lui Florin Stoican (specialist în biodiversitate, cunoscut pentru contribuția la înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița și a Parcului Natural Văcărești).

Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Brașovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri și de fundamentare științifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze și să armonizeze toate aspectele ce țin de interacțiunea om-natură - de la inventarul și managementul speciilor de faună și floră, la amenajarea de zone de pădure-școală și până la dezvoltarea unor noi trasee și produse turistice.

Am depus acest proiect în cadrul apelului de bugetare participativă lansat de Primăria Brașov. El vine în completarea demersurilor RPLP Kronstadt, care are un proiect de “Monitorizare a stării ecosistemelor forestiere şi valorificarea potenţialului recreativ, cultural şi istoric al pădurilor urbane şi periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”. Studiile realizate în cadrul proiectului RPLP Kronstadt se numără printre studiile ce vor fi folosite pentru fundamentarea încadrării zonei propuse (care este mai amplă decât cea inclusă în proiectul RPLP Kronstadt) în categoriile Parc Natural, respectiv Geoparc UNESCO. Întregul proces va include dezbateri publice ample, având rol de informare și de atragere a susținerii comunității.

De ce și Parc Natural, și Geoparc UNESCO? Cele două forme de statut protejat sunt complementare. Parcul Natural oferă o protecție echivalentă cu nivelul V din normele IUCN (conservarea peisajului și recreere), în vreme ce Geoparcul UNESCO impune o atenție sporită cu privire la tratarea aspectelor ce țin de dezvoltarea durabilă. Ambele forme oferă o recunoaștere națională și internațională și ar reprezenta și un element identitar, de mândrie, pentru Brașov.

%%your signature%%

3,234 signatures