Brașovenii se îmbolnăvesc, statul se preface că măsoară poluarea!

By 26/02/2019Articole
stații de măsurare

Nicio stație de măsurare a poluării aerului în Brașov nu oferă date despre PM2.5, cele mai nocive particule în suspensie!

La data de 15 februarie 2019, conform siteului www.calitateaer.ro, sursa oficială de măsurători a statului român, situația echipamentelor care măsoară poluarea aerului din Brașov era dezastruoasă.

Cele 6 stații de măsurare din județul Brașov păreau complet abandonate din punct de vedere tehnic:

• Stația Fundățica nu afișa nicio informație, părea nefuncțională
  • Stația Astra nu afișa 7 din 12 poluanți, inclusiv particulele în suspensie PM2.5 și dioxidul de sulf SO2
  • Stația Ceasu’ Rău (mutată de fapt în zona Bartolomeu) nu afișa 7 din 21 poluanți, inclusiv PM2.5
  • Stația Gării nu afișa 8 din 20 poluanți, inclusiv PM10, PM2.5 și SO2
  • Stația Sânpetru nu afișa 11 din 20 poluanți, inclusiv monoxid de carbon CO, oxizii de azot NO, NO2, ozon O3, PM10, PM2.5
  • Stația Craiter nu afișa 11 din 20 poluanți, inclusiv NO, NO2, ozon O3, PM10, PM2.5

Conform siteului www.calitateaer.ro, poluarea cu particule în suspensie PM10 și PM2.5 afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Efectele grave ale tuturor poluanților din aer asupra sănătății se găsesc la https://bit.ly/2TOkufO

Senzorul independent montat de către USR măsoară constant depășiri ale pragului de poluare maxim admis

În lipsa datelor oficiale, prin cabinetul senatorului Allen Coliban USR a montat un senzor independent uRADMonitor, măsurând poluarea lângă sediul @USR Brașov de pe Bulevardul 15 Noiembrie nr. 1. Acesta înregistrează constant depășiri mari ale valorilor de poluare maxim admise. Brașovenii se pot informa în timp real accesând acest link https://bit.ly/2Se9k2k.

Ovidiu Paraschivescu, membru USR: “În acest moment Primăria Municipiului Braşov, Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului – România nu pot evalua dacă și în ce măsură starea de sănătate a brașovenilor este pusă în pericol: particulele PM2.5 nu sunt măsurate deloc, doar 2 din 6 stații măsoară particulele PM10, doar 3 din 6 măsoară SO2, NOx, O3, doar 4 din 6 măsoară nivelul CO.

Este inacceptabil ca autoritățile plătite pentru a îmbunătăți calitatea aerului să își neglijeze atribuțiunile. Mai grav este că senzorul nostru măsoară constant depășiri mari ale pragului maxim permis pentru mai mulți poluanți.

Membrii USR Brașov au sesizat Ministerul Mediului, Agentia Națională pentru Protecția Mediului și Primăria Brașov, în vederea repunerii în funcțiune a stațiilor de măsurare, solicitând planurile concrete pentru 2019-2020 ce vizează reducerea poluării aerului.
În perioada următoare vom organiza dezbateri în vederea perfectării și urgentării acestora, abordând și celelalte acțiuni absolut necesare: lipsa parcurilor, transportul public verde, gropile de deșeuri neconforme și poluatorii industriali.

Solicităm tuturor actorilor locali responsabili legal să răspundă apelului nostru. Brașovenii merită un aer curat.