„Dealuri verzi sau betoane?” – Inițiativa USR Brașov pentru implicarea cetățenilor în dezvoltarea urbană

By 02/04/2018Articole

Sâmbătă, 31 martie, la sala Patria, a avut loc conferința despre urbanism civic „Dealuri verzi sau betoane?”, organizată la inițiativa senatorului USR Brașov Allen Coliban. Conferința s-a adresat exclusiv societății civile, având ca scop informarea cetățenilor cu privire la instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a lua parte la dezvoltarea orașului și la procesul de decizie.

Conferința a avut aproximativ 80 de participanți în sală și 1500 de vizualizări ale transmisiunii live, ceea ce arată că subiectul dezvoltărilor imobiliare este unul foarte important pentru Brașov.

USR Brașov a început să se implice în această temă încă de anul trecut, când, în urma unei sesizări primite la cabinetul parlamentar al senatorului Allen Coliban, acesta a descoperit că o lucrare din zona Piatra Mare/Cetinii nu avea autorizație. USR Brașov a fost parte semnatară în plângerea penală împotriva dezvoltatorului și a solicitat primăriei organizarea unei dezbateri, fiind de atunci o vocecare a solicitat o implicare mai mare a cetățenilor în luarea deciziilor.

Realitatea ne arată că, la ora actuală, încă avem proiecte care apar în spațial public cu certificate de urbanism și cu autorizații déjà eliberate. Întrebarea se pune unde sunt acele PUZ-uri, cum au fost aprobate și când, când au fost făcute acele consultări publice? Anul trecut am cerut în repetate rânduri primăriei să demareze procesul de elaborare a unui nou PUG, proces care poate dura 2-3 ani și pe care iată că primăria l-a demarat. Considerăm că este important ca în acest proces să fie implicaţi cetățenii la fiecare pas, astfel încât comunitatea să decidă care este direcția în care să se dezvolte orașul” a declarat senatorul USR Brașov Allen Coliban.

La conferința de sâmbătă, au fost invitați patru experți de la asociații din București și Cluj, ce au un istoric al luptei împotriva abuzurilor imobiliare și pentru protejarea patrimoniului, inclusiv în instanță: Ştefania Simion, Oana Poenaru, Ovidiu Nistor și Mihai Racu. Aceștia au explicat care sunt etapele procesului de autorizare a lucrărilor de construire, care sunt fazele în care cetățeanul trebuie obligatoriu consultat și cele în care cetățeanul poate să atace un act emis de autoritatea locală. Au prezentat probleme tehnice care țin de acest proces, precum și mai multe cazuri în care anumite construcții au fost oprite, autorizații de construire au fost suspendate, sau chiar anulate.

USR Brașov consideră că factorul politic trebuie să reprezinte interesul cetățenilor, prin urmare vom face toate demersurile pentru a crea acel cadru necesar pentru a identifica interesaul cetățenilor și pentru a încuraja societatea să se implice în procesul decizional privind dezvoltarea orașului. Considerăm că înființarea în Brașov a unor asociații civice preocupate de problemele de urbanism este un semn de normalitate și un demers binevenit de a formaliza o lupta cetățenească și de a face vocea cetățenilor auzită.

În procesul decizional există trei factori: interesul economic (al dezvoltatorilor), interesul cetățeanului și factorul administrativ-politic, adică factorul de decizie. Multă vreme interesul economic a fost cel care a dictat. Noi trebuie să contra-balansăm și să aducem echilibru, astfel încât să dăm cetățeanului o voce mai puternică, iar pentru asta militează USR Brașov , pentru asta milităm și noi în zona politică: să provocăm toate aceste dezbateri , care să aibă loc pe bune, vizibil, transparent, nu să ne trezim că am aflat despre o nouă dezvoltare abia în faza în care există déjà autorizare de construire” a încheiat senatorul Allen Coliban.

Leave a Reply