Proiectul USR privind votul electronic a fost depus la Parlament

By 21/03/2019Articole
vot electronic

Deputatul USR Brașov, Tudor Benga, coordonator al grupului de reformă electorală din USR, a anunțat că a fost depus la Parlamentul României proiectul de lege privind votul electronic. Proiectul a fost elaborat de o echipă formată din parlamentarii USR Tudor Benga, Nicu Fălcoi, Radu Mihail și Florina Presadă.

Inițiativa legislativă extinde opțiunile alegătorilor care nu se află în circumscripția electorală în care își au domiciliul la momentul desfășurării alegerilor.

Potrivit proiectului, în primă fază, sistemul votului electronic va fi testat în trei runde de alegeri, la nivelul unei singure circumscripții. La primele două scrutinuri, voturile electronice nu vor fi numărate, urmând ca acest lucru să se întâmple la cel de-al treilea.  Ulterior, sistemul va fi extins.

Votul electronic ar urma să înceapă cu  6 zile înaintea datei scrutinului. În această perioadă, alegătorul va avea posibilitatea de a-și schimba opțiunea, luându-se în considerare ultimul vot. De asemenea, în ziua alegerilor, dacă este în secția de votare la care este arondat, cetățeanul poate anula votul electronic și își poate exprima opțiunea în modul clasic, pe buletinul de vot tipărit.

„Soluțiile de implementare propuse de noi ne asigură că toate condițiile de securitate ale votului și tot ceea ce înseamnă confidențialitatea alegătorilor sunt respectate. Prin acest proiect de lege punem la dispoziția Autorității Electorale Permanente bornele care să îi ajute să ducă la bun sfârșit această procedură. Acest proiect a fost pregătit după mai multe luni de consultări, inclusiv cu specialiști din străinătate. Am studiat cu mare atenție modelul estonian, cel mai avansat din lume. Sistemul propus de noi este unul sigur, iar implementarea în etape va permite rezolvarea aspectelor critice care pot apărea”, a explicat Tudor Benga.

Procedura votului electronic descrisă în proiectul de lege depus de parlamentarii USR prevede că, în primul rând, cetățenii trebuie să obțină un certificat digital, care să permită semnarea și atestarea identității. Apoi, alegătorul va trebui să descarce o aplicație pe telefon, tabletă sau calculator, prin care va primi un buletin de vot identic cu cel tipărit. După exprimarea opțiunii, datele vor fi criptate, ceea ce va permite ca votul propriu-zis să meargă într-o „urnă”, a unui birou electoral, unde vor fi decriptate.

Pentru ca această modalitate de vot să devină operațională, va fi nevoie și de o reglementare serioasă a identității digitale, a precizat Tudor Benga.

„Acesta este un sistem de vot care aduce democrația în secolul XXI. Pentru românii din Diaspora, al căror număr este estimat 3,5 milioane, este un instrument extrem de important pentru a încuraja participarea. Este nevoie de acest instrument, având în vedere că trendul participării la vot a românilor este unul descendent. Proiectul de lege privind votul electronic face parte din strategia noastră de deschidere a pieței electorale”, a încheiat deputatul USR de Brașov, Tudor Benga.  

Proiectul de lege privind votul electronic a fost depus la Senat, Camera Deputaților fiind camera decizională.

Leave a Reply