Victorie în lupta pentru pădurile României:  DNA-ul Pădurilor, proiect inițiat de USR, a fost votat în Senat și  merge la președintele Iohannis pentru promulgare

By 18/06/2020Articole
Allen Coliban DNA Paduri

Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri și va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

S-au abținut la acest vot senatorii UDMR care, de-a lungul timpului, au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat în urma defrișărilor.

Proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet, pe modelul DIICOT, care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.

Propunerea legislativă a fost depusă în data de 9 martie 2020 în Parlament și a fost inițiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu și Juridice: senatorii Allen Coliban, George Dircă, Mihai Goțiu şi deputaţii Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu şi Cornel Zainea.

Allen Coliban, senator USR Braşov şi candidatul USR PLUS la Primăria Braşov:

Proiectul legislativ DNA-ul pădurilor, pentru care m-am luptat în ultimii 3 ani, este aproape să devină realitate.

Sunt Președinte al Comisiei pentru Mediu și mare parte dintre semnalele pe care le-am primit în ultimii ani fac trimitere directă la infracționalitate de tip mafiot din domeniul mediului. Mafia din domeniul mediului din România este un lucru cert, reflectat în cifre – 20 de milioane de metri cubi ce dispar din pădurile României, 25.000 de morți anual din cauza poluării, infringement pe deșeuri care ne va costa sute de milioane de euro anual, gropi de gunoi care sunt adevărate bombe ecologice, albii ale răurilor distruse de balastiere ilegale. Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic – doar câteva dosare pe infracționalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului și ZERO dosare pe restul infracțiunilor de mediu. 

Din aceste motive am inițiat înființarea DIIM și mă bucur că, începând de astăzi, mafia mediului are ca adversar o instituție specializată, cu personal pregătit corespunzător”.

Uniunea Salvați România transmite că votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracționalității de mediu din țara noastră. Prin înființarea DNA-ului Pădurilor, Parlamentul arată că protejarea mediului devine o prioritate pentru România.

Anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din țara noastră. Volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.

Amintim că și Consiliul Uniunii Europene a recomandat țării noastre, prin Raportul pentru România al Grupului de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL), înființarea unei structuri speciale de magistrați specializați în domeniul combaterii infracțiunilor împotriva mediului.

Le mulțumesc tuturor colegilor senatori și deputați USR care mi-au fost alături în acest lung drum. Vom continua lupta pentru apărarea mediului și vom propune în continuare îmbunătățirea legislației specifice. Este în beneficiul nostru, al tuturor!” a mai declarat senatorul Allen Coliban.

Leave a Reply