USR susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Tudor Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur este un gard ridicat de monopoliștii politici“

By 09/11/2018Articole

Proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților, cu propunere de respingere. Deputații USR au votat împotriva respingerii, alături de PNL, PMP, dar și de ALDE, susţinând astfel revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Propunerea de respingere neavând suficient sprijin, proiectul a fost retrimis la comisiile de specialtate.  

USR susține un proiect amplu de revenire la alegerea în două tururi. Din punctul nostru de vedere, este un semnal pozitiv faptul că și ALDE, ca aliat al partidului de la putere, a votat împotriva respingerii acestui proiect, după ce și în comisii a dat semnale că susține alegerile locale în două tururi. Sistemul de vot într-un singur tur la primărie, susținut și dorit de PSD, este, de fapt, un gard ridicat de monopoliștii politici la competiția electorală! Dar am convingerea că, mai devreme sau mai târziu, vom schimba această legislație, iar această majoritate toxică pentru România se va fisura“, a declarat deputatul USR Brașov Tudor Benga.

Uniunea Salvaţi România susține, alături de 27 de organizații civice și de alte 3 partide politice, inițiativa cetățenească de reformă a legilor electorale “Oameni noi în politică”. Inițiativa urmăreşte asigurarea corectitudinii alegerilor și a unei reprezentări politice legitime şi corecte. Una dintre cele 7 propuneri ale inițiativei se referă chiar la alegerea primarilor în două tururi, în cazul în care, în primul tur, niciunul dintre candidaţi nu obţine cel puţin 50% plus 1 dintre voturi.

Inițiativa “Oameni noi în politică” propune, de asemenea, implementarea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot, filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor,  eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare înscrierii la alegeri, votul preferențial pe liste de partid (liste deschise), modificarea proporției de parlamentari aleși de Diaspora și vot liber pentru românii aflați în străinătate, astfel încât aceștia să poată vota pentru parlamentarii din județul propriu, dacă și-au păstrat domiciliul.

Leave a Reply