USR Râşnov propune 14 măsuri concrete pentru un oraş mai civilizat

By 26/11/2018Articole, Râșnov

Uniunea Salvați România, filiala Râșnov, propune autorităților un set de măsuri pe termen scurt, care au drept scop modernizarea și curățarea orașului, îmbunătățirea condițiilor de trafic și protejarea pietonilor, creșterea siguranței cetățenilor și, nu în ultimul rând, creșterea gradului de transparență a administrației locale și de consultare a râşnovenilor  în procesul de administrare a orașului.

În luna august a acestui an, reprezentanții USR Râșnov au mers în audiență la primarul Liviu Butnariu, pentru a discuta despre problemele orașului. În urma audienței, filiala USR Râșnov și-a asumat creionarea unui prim set de măsuri concrete pe care să le propună primăriei.

Horia Motrescu, președinte USR Râșnov: ”Considerăm necesară implementarea acestor propuneri cât mai repede, ca prim pas în procesul de transformare a Râşnovului în orașul pe care ni-l dorim  toții: mai civilizat, mai sigur, mai curat, mai prietenos cu locuitorii săi și cu cei care ne vizitează. Filiala USR Râșnov pregătește și un program pe termen lung, pe care îl vom face cunoscut autorităților și râşnovenilor în curând. Până atunci, însă, vom depune toate eforturile și vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, în condițiile în care nu avem consilieri în Consiliul Local Râșnov, pentru a realiza aceste schimbări elementare și absolut necesare în orașul nostru. Una dintre prioritățile noastre este creșterea implicării râşnovenilor în administrarea orașului lor și consultarea reală a acestora, de către administrația locală, în proiectele importante pentru comunitate.

Setul de măsuri pe termen scurt propus de USR Râșnov vizează probleme de amenajare a spațiilor publice de relaxare și joacă, gestionare a deșeurilor și reciclare, incluziune socială pentru locuitorii din zonele defavorizate ale orașului, siguranța rutieră, siguranța locuitorilor, transparența administrației locale și consultare publică:

1. Revitalizarea peisagistică a zonei din centrul Râşnovului
  2. Refacerea spațiilor de joacă pentru copii, împrejmuirea şi supravegherea video a acestora, înlocuirea echipamentelor deteriorate
  3. Dotarea boxelor de gunoi cu pubele speciale pentru colectarea selectivă, conform legii
  4. Colectarea selectivă a deșeurilor în școli
  5. Identificarea și supravegherea depozitelor ilegale de deşeuri
  6. Soluții pentru preluarea gunoiului „de la poartă”, în cartierul Dobrice, str. Cloșca și Crișan
  7. Creşterea vizibilităţii la trecerile de pietoni, prin montarea unor stâlpi fluorescenți care să nu permită parcarea maşinilor la mai puţin de 25 de metri
  8. Supraînălţarea trecerilor de pietoni aflate în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar
  9. Iluminarea prin led a tuturor trecerilor de pietoni de pe DN73 și DN 73 A, după modelul deja implementat în comuna Cristian
  10. Implementarea sistemului de bugetare participativă
  11. Punerea în dezbatere publică a proiectelor majore pentru comunitatea râșnoveană
  12. Transparență în relația Primărie Râșnov cu cetățenii prin încărcarea pe site-ul www.primariarasnov.ro a proceselor verbale ale ședințelor Consiliului Local, precum și a Hotărârilor de Consiliu
  13. Realizarea unor investiţii publice pentru râşnovenii de pe Șoseaua Predeal, prin care să se asigure o minimă infrastructură în zonă şi să reducă fenomenul de excluziune socială
  14. Asigurarea dotărilor necesare, în toate zonele oraşului, pentru stingerea incendiilor

Setul de măsuri propuse de USR Râșnov a fost adus la cunoștința primarului Liviu Butnariu. Rămâne de văzut în ce măsură aceste propuneri vor fi aduse în discuție în Consiliul Local și apoi implementate. USR Râșnov va continua să vină cu propuneri pentru rezolvarea problemelor orașului și să solicite administrației locale aplicarea acestora.

Prima dintre măsurile propuse de USR Râşnov este revitalizarea peisagistică a zonei din centrul oraşului. Necesitatea acestui demers vine în contextul în care, în urma reamenajării centrului și transformării acestuia în zonă pietonală, toată verdeața a dispărut, locul rămânând gol, cu un aspect dezolant. Spațiile verzi reprezintă o componentă structurală urbană deosebit de importantă, iar în absenţa acesteia, nu sunt create condiţiile pentru obţinerea unei ambianţe adecvate.

Unul dintre specialiştii consultaţi în această problemă este Dan Mihailovici, designer licenţiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi absolvent al Liceului de arte plastice Nicolae Tonitza: “Lipsa vegetației în spațiul din centrul Pieței Unirii produce mari carențe, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. După reamenajarea acestui loc, spațiul este preponderent gol, lăsând impresia de pustiu și descurajând puținii trecători/ turiști care vor să caute o bancă la umbră, în timpul verii, sau o bancă pe care să se odihnească, sub o coroană de copac plină de beculețe, în timpul anotimpului alb, și să admire contextul. Nu puțini locuitori din Râșnov își amintesc cu nostalgie și regretă copacii care erau odinioară în piață. E foarte important să se poată da un suflu nou acestui loc central (inima orașului), să se găsească un concept de arhitectură peisagistică şi urbană care să dea maxim de potențial în două direcții: satisfacția trecătorilor/turiștilor și dinamizarea potențialului comercial al zonei (business-urile locale adiacente + gândirea unora sezoniere de maxim impact).

Horia Motrescu, președinte USR Râșnov: ”Ne-am consultat cu specialiști în domeniu, am solicitat și punctul de vedere al Ordinului Arhitecților (Brașov-Harghita-Covasna). Am văzut amenajări ale unor zone similare ca suprafață, din țări din vestul Europei, care pot fi implementate și în orașul nostru. Soluții există, dar este important să existe și voință politică din partea aleșilor locali.