USR Brașov și societatea civilă au determinat securizarea sectorului de drum Dealul Câinelui – E68 de către CNADNR, o adevărată capcană a morții

By 28/06/2017Articole

După ce, timp de 7 ani, CNADNR și autoritățile județene au tot promis separarea sensurilor de mers de pe E68 între Codlea și Dumbrăvița pentru a reduce accidentele auto din acea zonă, colegul nostru Ovidiu Paraschivescu a mobilizat din toamna trecută societatea civilă din zonă și, împreună, au forțat responsabilii să demareze lucrările.

Este o victorie a cetățenilor, însă este o victorie amară: din ignoranța autorităților vremii, între 2008 și 2015, curba din Dealul Câinelui a răpit familiilor cel puțin 8 persoane, alți 18 pasageri au fost răniți grav la momentul accidentului, iar alți 39 au fost răniți mai ușor. În 2016 s-au petrecut alte 3 mari accidente din care în ultimul, chiar pe 25 decembrie 2016, au decedat 2 persoane, fiică și tată, iar alte 3 au fost grav rănite. Toate acestea s-au petrecut, an de an, fără ca Primăriile sau autoritățile locale din zonă să miște un deget.

Încă din 2009, locuitori din zonă au solicitat ajutor, cea mai frecventă cauză a accidentelor fiind viteza prea mare care ducea la depășirea liniei continue și intrarea pe contra-sens. Soluția propusă de autorități a fost forțarea șoferilor către reducerea controlată a vitezei și prevenirea intrării pe contra-sens. Totul se rezumă la a investi bani în câteva măsuri eficiente și permanente. În 2010, administratorul Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a promis că se vor monta parapeți în limita bugetului disponibil. Ulterior, în 2015, au fost făcute demersuri chiar si la nivelul Guvernului pentru a se rezolva problema însă fără rezultat.

De abia din toamnă, după ce colegul nostru a solicitat ajutorul cetățenilor pentru o petiție masivă către CNADNR, USR a reușit să obțină noi termene de rezolvare a problemei. Astfel, la începutul lunii iunie drumul a fost securizat cu parapeți deformabili, indicatoare rutiere, panouri de informare, urmând în viitor aplicarea de marcaje rutiere rezonatoare.

Noi, cei din USR Brașov, regretăm reacția tardivă a autorităților, sperăm că eforturile noastre au securizat acea zonă pentru șoferi și vom monitoriza situația în viitor.
Împreună schimbăm Brașovul.

Leave a Reply