USR Brașov a lansat platforma angajatlastat.ro

By 26/01/2018Articole, Evenimente

USR a lansat duminică, 21 ianuarie, platforma online angajatlastat.ro, destinată profesioniștilor din companiile și instituțiile publice locale sau centrale, care pot propune soluții la problemele întâlnite de-a lungul timpului în activitatea lor din sistemul de stat. Ideea înființării portalului îi aparține senatorului Allen Coliban, care a lucrat la acest proiect alături de o echipă a organizației USR Brașov.

Adresă portal: www.angajatlastat.ro

Portalul conține un formular online, în care angajatul din sistemul bugetar va trebui să completeze câteva date de identificare obligatorii, printre care numele companiei sau al instituției de stat unde s-a confruntat cu problema și o scurtă descriere a speței, și să răspundă la câteva întrebări legate de relația cu superiorii și colegii. Totodată, pe platformă pot fi încărcate și documente care să susțină situația descrisă. Ulterior, situațiile relatate vor fi preluate de administratorii portalului, vor fi centralizate și publicate, astfel încât să poată ajunge la cetățeni, la presă, public sau la parlamentari. Platforma oferă oricărei persoane opțiunea de a-și face public numele sau de a păstra anonimatul, la postarea pe portal.

Printre altele, unul dintre rolurile Parlamentului este acela de control. USR are 40 de reprezentanți în Parlamentul României, care pot verifica mărturiile și pot propune soluții concrete. De asemenea, pe termen lung, aceste date pot constitui baza pregătirii unei strategii de reformare a administrației publice, pentru că meritocrația și transparența sunt două principii de bază ale partidului nostru.”, a declarat senatorul USR Brașov, Allen Coliban.

Crearea portalului angajatlastat.ro are ca punct de plecare cartea „Angajat la stat. Disperarea sincerității“, lansată anul trecut de Sorin Negruți, autor care s-a aflat duminică la Brașov pentru lansarea platformei online și prezentarea cărții sale. Alături de el, la lansarea proiectului USR s-a aflat și Valeriu Nicolae, fost secretar de stat la Ministerul Muncii în guvernul premierului Dacian Cioloș.

Dedicată tuturor celor care au avut curajul de a înfrunta abuzurile Sistemului, cartea „Angajat la stat. Disperarea sincerității“ reprezintă povestea reală a lui Sorin Negruţi, angajat al Institutului Național de Statistică din decembrie 2008. Volumul oferă o imagine detaliată a unei instituții publice din România, cu toate derapajele, abuzurile, minciunile, delăsarea, nepotismul, risipa, incompetența, lipsa de profesionalism care caracterizează mare parte din sistemul public românesc.

Această carte nu este un act de răzbunare, ci cred că este o filă de istorie. Nu e o formă de revoltă, ci poate fi considerată mai degrabă ca un manifest împotriva derapajelor sistemului public. În momentul publicării mi-am asumat identitatea și tot ceea ce am relatat și am menționat și numele celor cu care am avut interacțiuni în instituția publică în care lucrez, pentru că am relatat cazuri reale, nu am scris Ferma Animalelor! În acest moment, am ajuns să fiu cel mai hulit om din sistem pentru ceea ce am scris și nimeni din Institutul Național de Statistică nu mai vorbește cu mine. Cred însă că acesta poate fi un mod de a reforma sistemul, participând fiecare dintre noi la schimbare”, a declarat autorul cărții.

Vorbind despre subiectul cărții și despre platforma angajatlastat.ro, Valeriu Nicolae a declarat: „Cel puțin 30% dintre angajații de la stat nu au ce căuta în sistemul public, dar nimeni nu are curaj să spună asta și să își asume o decizie, pentru că ar însemna să dea afară câteva sute de mii de oameni și ar pierde voturi pentru partid. Sistemul este prost, însă el mai funcționează încă datorită câtorva profesioniști, care sunt văzuți de proști. Oamenii buni pleacă, iar în locul lor se angajează oameni loiali miniștrilor și atât“.

USR Brașov își propune să continue întâlnirile dintre cetățeni și foști sau actuali demnitari sau funcționari care pot oferi o imagine a sistemului public de administrație din România, atât cu derapajele și abuzurile întâlnite, cât și cu soluții pentru înlăturarea acestora. Următoarea întâlnire va avea loc în luna februarie, când la Brașov va ajunge deputatul Emanuel Ungureanu, fost angajat în sistemul public, de la care au pornit dezvăluirile în cazul doctorului Mihai Lucan de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj.

 

20180121_122607_hdr

Leave a Reply