Un exercițiu de transparență al USR Braşov:
prezentarea Raportului după an de activitate

By 19/02/2018Articole, Evenimente
Prezentare Rapoarte 2018

USR Brașov și-a prezentat vineri seara, la Hotelul Aro Palace, raportul de activitate pe anul 2017, în fața publicului din care au făcut parte membri ai partidului, simpatizanți, dar și brașoveni neafiliați politic.

Raportul este publicat și pe website-ul organizației: brasov.usr.ro/rapoarte și este structurat pe trei secțiuni: evoluția și acțiunile filialei județene și a structurilor locale, activitatea senatorului Allen Coliban și activitatea deputatului Tudor Benga, ambii aflaţi la primul mandat în Parlamentul României.

Publicarea acestui raport reprezintă pentru USR Braşov un act de transparență pe care îl consideră obligatoriu pentru orice instituție publică.

USR Braşov în cadrul organizaţiei naţionale

Pentru Uniunea Salvaţi Romania, anul 2017 a fost unul al construcției, pentru transformarea acestui partid în cea mai puternică și credibilă voce a opoziției, iar filiala Brașov a avut un rol important în formarea mișcării naționale.

În 2017, a fost finalizat și statutul partidului, care conține numeroase amendamente înaintate de USR Brașov, prin reprezentanții săi, în cadrul dezbaterilor cu președinții filialelor și parlamentarii. Actualul statut permite consultarea tuturor membrilor în procesul decizional, în situații critice, prin referendumul intern. Introducerea în statutul USR a acestui mecanism democratic se datorează și filialei USR Brașov, care consideră că USR trebuie să funcționeze în baza inteligenței colective a membrilor săi, și nu după voința unei persoane.

În structurile naționale, USR Brașov are doi reprezentanți: Ovidiu Paraschivescu, în Comisia Națională de Arbitraj și Andi Lăzărescu, în Comisia Națională de Cenzori, cele două structuri asigurând un echilibru de putere raportat la rolul Biroului Național.

2017 pentru filiala județeană şi filialele locale USR Brașov

În cursul anului 2017, în judeţul Braşov, USR s-a implicat în probleme legate de urbanism, protecţia mediului, asistenţă socială, administraţie publică. În același timp, s-au format grupuri locale de iniţiativă, care s-au constituit în filialele locale Făgăraș, Codlea și Râșnov. De asemenea, USR Brașov a avut un rol important în formarea și dezvoltarea filialelor din Covasna și Harghita.

USR Braşov continuă procesul de extindere, braşovenii din intregul judet fiind aşteptaţi să se alăture organizaţiei. Principiul care stă la baza extinderii USR Braşov este atragerea de oameni competenți și integri, care promovează cauze şi proiecte benefice pentru comunitățile locale, și nu interesele proprii.

Naomi Reniuț-Ursoiu, vicepreședinte al organizaţiei judeţene USR Braşov: „USR și-a propus ca și de acum încolo să facă o altfel de politică, bazată pe principiile bunei guvernări, pe transparență și pe proiecte concrete. USR a obţinut în 2016 un rezultat decent, aproape 10%, care la momentul respectiv a fost îmbucurător. În Parlament există o majoritate alcătuită din vechii politicieni, ceea ce ne-a poziționat într-o perspectivă care nu ne permite întotdeauna să impunem decizii. Raportat la nivelul aşteptărilor, USR poate schimba puţine lucruri din punct de vedere legislativ, însă cu siguranță noi vom continua să muncim și să promovăm o altfel de politică, chiar dacă matematica parlamentară ne este defavorabilă deocamdată”.

Codruţ Bucur, preşedinte al organizaţiei municipale Braşov: „După acţiunea USR din luna decembrie 2017 în Parlamentul României, am început să primim tot mai multe cereri de adeziune. Săptămânal vin 10 – 12 oameni să ne cunoască şi, posibil, să se înscrie în partid. În ceea ce priveşte activitatea noastră, anul trecut am depus numeroase reclamaţii şi sesizări către autorităţile locale, în special către Primăria Braşov, cele mai multe vizând probleme legate de urbanism. O mare problemă a Braşovului este forţarea Planului Urbanistic General, în condiţiile in care presiunea imobiliară, în special în centrul vechi (Şchei) sau în zonele verzi, este foarte mare. De asemene, colegii noştri au pregătit peste 30 de proiecte pentru comunitate pe care vrem să le ducem la capăt”.

Irinel Darău, vicepreședinte USR Făgăraș: „Suntem o filială a Țării Făgăraşului, pentru că obiectivul nostru este ca USR să reprezinte o alternativă și în oraşul Victoria sau în sate. De altfel, acum ne dezvoltăm şi în oraşul Victoria. În ceea ce priveşte acţiunile concrete, anul trecut am început campania prin care vrem să salvăm Castelul Brukhental din Sâmbăta de Jos. Am strâns peste 1.200 de semnături în format olograf şi alte 2.000 în urma unei campanii online. De asemenea, am transmis adrese către Romsilva, proprietarul castelului, şi au fost desfăşurate două acţiuni parlamentare în acest sens”. 

Manuela Leșinschi, președinte USR Codlea: „Filiala locală a fost înfiinţată în septembrie 2017 şi am început deja să derulăm mai multe proiecte, printre care campania «Stop inamicilor bunului simţ», care încurajează implicarea cetățenilor în identificarea situațiilor de distrugere a bunurilor sau spațiilor publice și sesizarea Poliției Locale, pentru a putea trăi cu toții într-un oraș civilizat ”.

Sebastian Lupu, vicepreședinte USR Râşnov: „Anul trecut, USR Râșnov a desfășurat o primă etapă dintr-un program pe termen lung care urmărește reducerea abandonului școlar în rândul copiilor din Râșnov. Astfel, prin inițiativa «Un ghiozdan pentru fiecare», copiii din mai multe familii cu o situaţie financiară precară au primit câte un ghiozdan cu toate rechizitele și alte obiecte necesare pentru a putea merge în continuare la școală. Mai departe, noi urmărim parcursul acestor copii, pentru a-i putea ajută și pe viitor, dacă situaţia o impune”. 

2017 pentru parlamentarii USR Brașov:
„Ne-am propus să schimbăm în bine sistemul politic”

Allen Coliban este președintele Comisiei pentru Mediu din Senatul României şi membru al Comisiei pentru Afaceri Europene.

A preluat de la cetățeni peste 20 de subiecte de interes local sau național, din domenii precum ariile protejate, deșeuri, drepturi de autor, regimul proprietății, abuzuri, organizații civice. Soluțiile oferite au constat, după caz, în sesizarea autorităților de drept sau a comisiilor parlamentare competente. Senatorul a inițiat demararea unei anchete parlamentare privind managementul deșeurilor în România, a luptat pentru apărarea site-ului inspectorulpadurii.ro, a susținut inițiativele de identificare și protejare a pădurilor virgine, s-a implicat în problema urșilor și a depus în Parlament „Legea mirosurilor”.

La nivelul judeţului Braşov, senatorul Allen Coliban a organizat dezbateri publice și campanii de informare și strângere de semnături în ceea ce priveşte proiectele imobiliare controversate (American Dream, Warthe, Petofi Sandor), s-a implicat în dezvoltarea unor proiecte locale precum „Harta deşeurilor” sau „Transparență primarii”, a susținut în Senat și s-a implicat în cele două proiecte de importanță maximă ale Brașovului: Aeroportul Internaţional Ghimbav şi Noul Spital al Braşovului.

„După un an în Parlament, am avut unele realizări notabile și poate că ar fi trebuit ca acum să sărbătorim, dar în actualul context politic nu putem zâmbi. Când ne-am început mandatul în Legislativ, ne-am propus să fim o voce puternică, iar în luna decembrie a anului trecut ni s-a spus că, în sfârşit, am reuşit acest lucru. Chiar dacă avem 10% din mandate, am depus eforturi de 110%, în activitatea noastră”.

Tudor Benga este membru în Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.
Prioritatea sa principală la nivel național a fost reforma electorală, pe care o consideră cheia schimbării clasei politice. Coordonează departamentul de reformă electorală din USR, care a conturat strategia partidului pe acest subiect, s-a consultat îndeaproape cu societatea civilă, iar acum se ocupă de implementarea sa.

„Am promis să dau constant socoteală și să arăt cum funcţionează Parlamentul, în care există tot felul de «cutume» care nu sunt prea normale, de la ședințe fictive până la sume forfetare cheltuite discreționar. Am promis o reformă electorală care să permită deschiderea sistemului politic, pentru că breşa deschisă de noi trebuie lărgită. Această reformă a fost începută prin depunerea în luna noiembrie a anului trecut a 4 iniţiative legislative privind reducerea pragului electoral şi a numărului de semnături necesare validării unei candidaturi. Vom avea în curând şi iniţiative legislative privind votul prin corespondenţă şi reprezentarea românilor din diaspora. De asemenea, am susţinut revenirea la alegerea primarilor în două tururi, o inițiativă PNL pe care aceștia însă nu au mai susținut-o.”

În judeţul Braşov, deputatul s-a concentrat în principal pe proiectul Aeroportului Braşov, pe care îl consideră proiectul cu cel mai mare impact asupra dezvoltării Brașovului ca pol socio- economic în Regiunea Centru. În acest sens, a cercetat documentația tehnică și legislația națională și comunitară, a solicitat puncte de vedere de la specialiști din ministere, administrație locală, aviație comercială și Comisia Europeană și duce o campanie susţinută de informare a publicului brașovean și de angrenare a comunității în sistemul decizional.

Leave a Reply