STOP violenţei împotriva femeilor! – Dezbatere publică

By 09/12/2019Articole
Stop violentei impotriva femeilor

În țara în care, la fiecare 30 de secunde, o femeie este lovită, Brașovul nu are niciun centru de protecție a victimelor violenței domestice.

Joi, 12 decembrie 2019, de la ora 18:00, la Hotel Aro Palace (Sala Europa III), USR Brașov aduce laolaltă organizațiile care luptă pentru protejarea victimelor abuzului, reprezentanți ai principalelor partide politice, autoritățile publice și specialiști în domeniu, pentru a căuta împreună soluții.

Au confirmat că vor fi alături de noi:

  • Beldianu Iolanda – Lector Universitar Dr. și Președinte al Asociației Pas Alternativ
  • Allen Coliban – senator USR
  • Roxana Minzatu – deputat PSD
  • Izabella Ambruș – deputat UDMR

La nivel național, mesajul USR este transmis prin vocea deputatei USR Cristina Iurișniți, Președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților:

Respectarea drepturilor femeilor este un angajament asumat atât prin Constituție cât și prin legislația secundară, iar în 2016 România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul). Așadar, pe hârtie femeile au la dispoziție instrumente care să le protejeze, cum ar fi ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu. În realitate, însă, prea puține își cunosc drepturile, iar prea puține dintre cele care și le cunosc îndrăznesc să le și ceară.

În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne nesemnificativă. Nu avem suficiente adăposturi pentru victime, iar unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informații, la consiliere psihologică, juridică, financiară este restrâns. Calea obținerii unui ordin de protecție este încă dificilă și costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecție, continuând să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic. De aceea, cazurile în care femeile sunt ucise de actualul sau fostul partener se repetă la fiecare 5 zile în România.

La nivel local, problemele sunt chiar mai grave: Brașovul nu are, în acest moment, niciun centru care să sprijine victimele violenței. De aceea, USR Brașov organizează o dezbatere publică la care a invitat reprezentanți ai principalelor partide politice, organizațiile care militează pentru această cauză, precum și membrii societății civile, pentru a căuta soluții la problemele cu care se confruntă persoanele abuzate.

Joi, 12 decembrie, ora 18, la Hotel Aro Palace, sala Europa III, încercăm să devenim parte din soluție.

Leave a Reply