Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) – cel mai complex proiect la care lucrează Szenner Zoltan, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov

By 17/02/2023Articole
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) - cel mai complex proiect la care lucrează Szenner Zoltan, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov

Un proiect pe cât de necesar pentru județul Brașov, pe atât de amplu și complicat – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Este cel mai complex proiect la care lucrează Szenner Zoltan, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov.

Cu ambiția, perseverența și hotărârea care îi sunt caracteristice, Zoltan a reușit, într-un timp foarte scurt și în ciuda multor obstacole și blocaje, să finalizeze niște etape critice pentru continuarea proiectului:
✅ Asigurarea amplasamentelor – cea mai dificilă etapă de până acum
Adică identificarea unor terenuri pentru amplasarea investițiilor din cadrul proiectului (Stație de transfer; “Centru de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică” și “Instalație integrată de tratare a deșeurilor reciclabile colectate separat și reziduale, în vederea valorificarii materiale energetice”), care să respecte criterii foarte stricte și pentru care administrațiile locale să își dea acordul în vederea viitoarelor investiții. Apoi procedurile formale precum cedarea terenurilor, Hotărâri de Consiliu Local, acorduri notariale, etc.
✅ Studiile necesare în etapa de prefezabilitate
✅ Studiul de fezabilitate
✅ Emiterea Certificatului de Urbanism, ce prevede obținerea unui număr foarte mare de avize, și depunerea documentației necesare către instituțiile avizatoare
✅ Obținerea unei finanțări de 3.7 milioane lei pentru consultanță privind implementarea proiectului

Ce urmează:
🔸 Obţinerea avizelor și elaborarea PUZ-urilor
🔸 Consultări cu instituțiile avizatoare pentru completarea documentațiilor necesare
🔸 Elaborarea cererii de finanțare, după apariția Ghidului de finanțare pentru Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PODD)

Szenner Zoltan: “Suntem printre ultimele județe care nu au un SMID funcțional și, în fiecare an, UAT-urile plătesc sume consistente la Fondul de Mediu pentru nerealizarea țintelor de reciclare. De asemenea, în lipsa investițiilor majore în acest domeniu, ineficiența gestionării deșeurilor se transpune în mod direct în tariful achitat de populație. De problema poluării cauzate de deșeurile aruncate peste tot, nici nu mai amintesc, efectul acestora nu poate fi cuantificat în bani.

SMID este un proiect esențial pentru județul Brașov și este singura soluție viabilă pe termen lung pentru rezolvarea problemei gestionării deșeurilor.”

Felicitări, Zoltan!

Pentru mai multe detalii, accesaţi linkurile din comentarii la postarea vicepreşedintelui CJ Zoltan Szenner şi la conferinţa de presă susţinută de acesta pe tema proiectului SMID.

#USRînConsiliulJudeţean #SMID

Leave a Reply