Raport privind (ne)transparenţa online în primăriile din judeţul Braşov

By 10/08/2017Articole

Ca parte din strategia de îmbunătățire a activității administrațiilor din județ, USR Braşov a demarat un proiect de urmărire a gradului în care primăriile din judeţ respectă legislaţia în domeniul transparenţei decizionale în mediul online.

De la posibilitatea contactării unui consilier local sau accesarea unei hotărâri locale, până la urmărirea planului de investiţii bugetare pe anul în curs, multe dintre nevoile localnicilor nu pot fi încă rezolvate folosind site-urile web ale primăriilor, deși marea majoritate a locuitorilor are acces la internet. Plata de taxe și impozite, mai ales pentru cei plecați din țară, este un alt exemplu de servicii “non-stop” prin care administrațiile pot îmbunătăţi relația cu cetățenii.

În urma analizei noastre, rezultatele sunt şocante pentru anul 2017.
Din cele 58 de primării ale județului, doar 4 îndeplinesc criteriile minimale de transparenţă luate în considerare.
În anul 2017, încă mai există 8 comune care nu deţin un site web, adică 14% din totalul localităților.
88% dintre localități nu afişează declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor
Peste jumătate dintre primării nu au publicat bugetul local pe 2017 şi nicio hotărâre a consiliului local pe anul în curs.

“Rezultatele cuprinse în acest prim raport sunt grave. Vom continua demersul prin solicitarea de date detaliate catre primării, pe baza cărora vom întocmi şi o analiză calitativă a site-urilor web, a costurilor de implementare, a funcționalităţilor disponibile în acestea și a datelor de trafic. În paralel, vom semnala neregulile identificate către Prefectură şi către celelalte autorităţi abilitate să ia măsuri”, declară Ovidiu Paraschivescu, membru USR Braşov și coordonatorul proiectului.

Leave a Reply