Primăria Dumbrăviţa este 100% responsabilă pentru re-deschiderea cabinetului de medicină de familie din comună

By 12/05/2020Articole

USR solicită Primăriei și Consiliului Local Dumbrăvița să ia de îndată toate măsurile necesare pentru ca noul medic de familie al comunei să își poată începe activitatea cât mai curând, în condiții de legalitate, igienă și siguranță deplină.

La finalul lunii martie, odată cu instalarea stării de urgență, ambii medici de familie din comuna Dumbrăvița au demisionat, lăsând astfel 4000 de pacienți fără niciun fel de suport medical. Contactată de către primarul Zachiu Popa, doamna doctor Daniela Ioana Oprea și-a exprimat, în aceeași zi, disponibilitatea de a se implica în rezolvarea problemei, în identificarea și realizarea demersurilor pentru a înființa un cabinet, pentru a aviza spațiul și pentru a contracta Casa de Asigurări, conform normelor legale în vigoare.

Din păcate, deși primarul a asigurat-o pe doamna doctor de întregul sprijin al său și al Consiliului Local, inclusiv la nivel de investiții necesare igienizării și dotării cabinetului, toată susținerea a rămas la nivel declarativ.

Astfel, deși legislația în vigoare stipulează faptul că un contract de concesiune nu se poate încheia pe o perioada mai mică de 15 ani, primarul a întocmit un contract pe o perioada de 6 luni, invocând faptul că autorizația de liberă practică a doamnei doctor expiră în octombrie. Ori autorizația de liberă practică a oricărui medic se eliberează pe o perioada de un an, aceasta reînnoindu-se anual.

Cât privește promisiunile de a finanța, din bugetul local, igienizarea, amenajarea și dotarea spațiului în care ar urma să funcționeze cabinetul, acestea încă nu s-au materializat, spațiul fiind în prezent în aceeași stare în care se afla la semnarea contractului. Mai mult decât atât, deși în contract se menționează că spațiul va fi predat medicului, până la data de 20 aprilie, pe baza unui proces verbal de predare-primire, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. Printre motive se numără și faptul că predarea primirea cabinetului de la medicii anteriori s-a realizat într-un mod defectuos, prin preluarea fișelor pacienților “la pachet”, de către primărie.

Dincolo de promisiunile neonorate, primarul dovedește o lipsă totală de interes și de înțelegere față de aspectele legale ale întregului demers și încearcă să o discrediteze pe doamna doctor, acuzând-o că tărăgănează procesul fără motiv.
În realitate, pentru a depune dosarul de avizare, doamna doctor Oprea a avut nevoie de o serie de documente (memoriu tehnic, schița de amplasare în spațiu al clădirii, contract de deținere a spațiului, harta clădirii, contract cu firma de deșeuri medicale, programul de funcționare și personalul medical autorizat, etc), unele chiar din partea primăriei, care i-au fost eliberate cu întârziere, după lungi insistențe. Astfel, dosarul de avizare a fost depus cât de repede a fost posibil, iar răspunsul din partea DSP încă nu a venit, avizarea fiind un proces de durată. Etapele următoare ar fi: Colegiul Medicilor, din nou DSP, pentru a înregistra cabinetul în Registrul Unic al Cabinetelor din România, iar apoi încheierea convenției / contractului cu Casa de Asigurări.

Relatarea doamnei doctor Oprea poate fi găsită aici:
https://www.facebook.com/DanielaIoanaC/posts/3786704824705116

În contextul celor prezentate mai sus, solicităm ferm Primăriei și Consiliului Local Dumbrăvița să își facă datoria față de cetățenii comunei, făcând tot ceea ce ține de administrația locală pentru deschiderea într-un timp cât mai scurt a cabinetului de medicină de familie:
– alocarea sumelor necesare și demararea imediată a lucrărilor de igienizare și dotare corespunzătoare a cabinetului;
– modificarea perioadei contractului de concesiune de la 6 luni la 15 ani, conform legii;
– eliberarea la timp a tuturor documentelor legale pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare deschiderii şi funcționării cabinetului;
– stoparea acuzațiilor la adresa doamnei doctor Oprea și deschiderea unui dialog constructiv cu aceasta, în vederea îndeplinirii intereselor cetățenilor comunei, ținând cont de faptul că lipsa unui medic de familie, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19, este o chestiune ce trebuie rezolvată cu maximă celeritate.

Vom reveni cu noi informații pe măsură ce se vor parcurge etapele legale. Între timp, o vom sprijini pe doamna doctor Oprea în demersurile sale și vom continua să punem presiune pe administrația locală, pentru a ne asigura că își face datoria față de cetățeni în această speță.

7 mai 2020

Leave a Reply