Spune NU decopertării canalului Timiș în zona străzii Castanilor!

Primăria Municipiului Brașov dorește să decoperteze canalul Timiș în zona străzii Castanilor! Risipă de bani, pentru duhoare și pentru distrugerea vegetației. Desigur, fără dezbatere publică…

Astăzi, 24 iunie 2019, a intrat la vot în Consiliul Local Brașov proiectul privind decopertarea Canalului Timiș în zona străzii Castanilor.

Iată de ce acest proiect este o idee nocivă pentru Brașov:

spațiul verde va fi desființat și vor fi strămutați arbori. Realizarea decopertării presupune distrugerea a 300 mp de spațiu verde și strămutare de arbori. Primăria ne minte că va reloca arborii; operațiunea este nefezabilă, întrucât ar costa sute de mii de euro.

La o privire atentă pe Harta Spațiilor verzi de pe www.brasovcity.ro, pe strada Castanilor nu este indicat vreun arbore valoros, este marcat un simplu spațiu verde.

canalul Timiș este poluat. Canalul Timiș este un fost curs de apă industrială, în care nu știm exact câte canalizări se deversează. La ultima decolmatare a canalului au fost scoase inclusiv cadavre de animale. Motivul pentru care Canalul Timiș a fost îngropat – cel mai recent în zona Morii -, a fost tocmai acela al mirosurilor și al mizeriei caracteristice acestui curs de apă. Scoaterea sa la lumină va reprezenta un nou caz Spurcata, mutat în centrul orașului (se știe cât de mare este disconfortul olfactiv cauzat de pârâul Graft/“Spurcata” în zona După Ziduri).

nu a existat nicio dezbatere publică pentru acest proiect de investiție. Locuitorii de pe strada Castanilor vor fi afectați, dat fiind că mai multe căi de acces (inclusiv auto) în curți vor fi tăiate de viitorul canal descoperit.

– bani publici cheltuiți împotriva mediului. A fost mutată stația de măsurare a calității aerului de la Ceasul Rău, cea care a dus Brașovul pe lista neagră a orașelor cu probleme și România în infringement, stația fiind o piedică în calea proiectului. A urmat realizarea studiului de fezabilitate plătit de la bugetul local, suma atribuită fiind de 41.373,90 lei + TVA. Proiectul de decopertare a străzii Castanilor are o valoare totală estimată de 2.439.281,00 de lei inclusiv TVA.

Proiectul privind decopertarea Canalului Timiș în zona străzii Castanilor ar trebui să fie în folosul comunității, sprijinit de comunitate. La Brașov e taman pe dos – deciziile administrației locale, luate în spatele ușilor închise, au făcut din Brașov orașul cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor.

Ce este de făcut:

  1. Semnează petiția prin care cerem Primăriei Brașov să nu distrugă strada Castanilor pentru a decoperta canalul Timiș ce o traversează!

Vom trimite listele de semnături Primăriei  Municipiului Brașov si Consiliului Local al Municipiului Brașov, împreuna cu mesajul că vrem un Brașov verde.

  1. Dă de știre! Este important să afle cât mai multe persoane că ne dorim un oraș verde, unde să respirăm cel mai curat aer din România, nu un oraș în care ne îmbolnăvim în fiecare zi, în tăcere, din cauza aerului poluat!

SEMNĂTURI