USR Brașov se opune construirii parcării subterane de sub Parcul Central „Nicolae Titulescu”, proiect pentru care Primăria Brașov a contractat o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.
USR Brașov consideră că, pentru construirea unei parcări în zona centrală, este absolut necesară organizarea unui concurs de proiecte, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, prin care să poată fi identificate soluții care să nu afecteze spațiile verzi existente. Soluția relocării arborilor pe perioada derulării lucrărilor și replantarea lor după finalizarea parcării este nerealistă. Din punct de vedere tehnic, astfel de intervenții sunt posibile, însă, având în vedere costurile extrem de mari, relocarea nu este fezabilă.
USR Brașov a lansat petiția online „Salvați Parcul Central Brașov” și îi invită pe toți brașovenii care se opun distrugerii Parcului Central să o semneze.
Deputatul USR Tudor Benga a început unele demersuri, inclusiv la instituțiile ce țin de Ministerul Mediului, pentru a verifica avizare acestui proiect, caruia i se va opune din rasputeri.
Deputatul consideră că proiectul este inoportun din mai multe motive. Pe lângă lipsa unei consultări publice reale în acest caz, proiectul de construire a parcării de sub Parcul Central se bazează pe o Hotărîre de Consiliu Local veche de 12 ani (HCL nr. 87 privind aprobarea „P.U.D. – Construire parcaj etajat subteran, Bulevardul Eroilor f.n., Brașov”, beneficiar Primăria Municipiului Brașov), timp în care Brașovul s-a schimbat foarte mult.
Tudor Benga: „Venim acum, după 12 ani în care Brașovul a devenit un cu totul alt oraș, și hotărâm să săpăm cel mai vechi spațiu verde pentru a amenaja – nu se știe clar – 700, 2.000 sau 3.000 de locuri de parcare. Acest proiect nu poate fi demarat după 12 ani, fără o dezbatere reală, fără un studiu de impact și fără să ținem cont de felul în care s-a schimbat între timp orașul. Din 2007, când Consiliul Local Brașov a aprobat hotărârea privind parcarea de la Parcul Central, centrul de gravitație în ceea ce privește activitatea comercială s-a mutat către zona Coresi, care nici măcar nu exista în 2007. Totodată, Centrul Civic va cunoaște o dezvoltare din acest punct de vedere.“
Un alt motiv este lipsa acută a spaţiului verde şi problemele de mediu existente în Braşov, care vor fi amplificate prin demararea acestui proiect şi distrugerea parcului: „Există o valoare simbolică, practică și istorică enormă a acestui parc, iar implicațiile sunt uriașe. Există mai multe exemple în România, în care s-au încercat proiecte asemănătoare și au făcut praf spațiile verzi. Ideea că vom construi o parcare sub parc și nu vom afecta zona este o minciună. Ne lăudăm că suntem un oraș verde, dar avem o cotă de spațiu verde/locuitor de 5 mp, în condițiile în care nivelul recomandat de Uniunea Europenă este de 26 mp. Trăim cu senzația că avem munții în jur și ne putem bate joc de spațiul verde.”
Deputatul USR Brașov mai susține că problemele de trafic din zona centrală nu pot fi rezolvate fără a privi problema în ansamblu și fără a lua în calcul fluidizarea traficului din întregul oraș, incluzând aici transportul în comun și politica emiterii autorizațiilor de construcție.
USR Brașov va continua demersurile împotriva proiectului parcării, atât prin poziții publice, cât și prin angrenarea cetățenilor. Considerăm că există soluții alternative, iar ele nu pot fi identificate decât prin dezbatere reală și prin implicarea specialiștilor. De aceea îndemnăm braşovenii să semneze petiţia „Salvați Parcul Central Brașov”, pentru a opri distrugerea parcului şi pentru a cere organizarea unui concurs de soluţii profesionist.