O primă victorie USR Brașov pentru un mediu mai curat în județul nostru

By 23/05/2017Articole

colonie

Ca parte a programului USR de monitorizare și îmbunătățire a calității mediului din județul Brașov, în luna aprilie am transmis Gărzii de Mediu o solicitare de investigare a situației poluării cu deșeuri menajere și de construcții, de pe raza Coloniei 1 Mai, comuna Vulcan. Ne bucurăm că această sesizare și-a atins astăzi scopul.

Iata faptele:
  • pe 19 aprilie 2017, USR a solicitat intervenția urgentă a Gărzii de Mediu la fața locului, unde tone de gunoaie menajere și de construcții zăceau lângă stadionul local, într-o baltă ce infecta apoi pânza freatică.
  • pe 8 mai 2017, cu o foarte mare întârziere, Garda de Mediu a constatat realitatea descrisă de noi pe o suprafață de 300-400 mp. Fix la momentul controlului se afla acolo și viceprimarul Vulcanului, care a declarat că deșeurile ar fi aruncate de locuitorii din zonă. I s-a solicitat evacuarea urgentă a deseurilor.
  • pe 18 mai, la un nou control al Gărzii de Mediu, s-a constatat că 80% din cantitatea de deșeuri era deja evacuată (sperăm noi că la o groapă de gunoi autorizată), existând garanția că totul va fi rezolvat în scurt timp.
Ce lipsește din acest tablou sunt niște răspunsuri la următoarele întrebări stringente:
  • de ce a fost nevoie, după ani de zile de tolerat gunoaie pe spațiul public, ca totul să se rezolve într-o singură lună de zile, cu legea în mână, la sesizarea noastră?
  • ce au făcut, în tot acest timp, angajații Primăriei Vulcan legat de acest subiect?
  • a fost vreodată Garda de Mediu în inspecție la Colonia 1 Mai? Oare au dat și amenzi administrației locale pentru neimplicare?
  • ce va face Primăria Vulcan, în perioada următoare, pentru a controla acest fenomen generat de locuitorii din zonă?

Vom solicita răspunsuri și vom cere măsuri care să prevină o situație asemănătoare la Colonia 1 Mai. Incompetența în administrație și organismele de control trebuie să înceteze, așa că vă solicităm ajutorul în a identifica și alte focare de poluare din județ.

Leave a Reply