Moieceanul George Gârbacea, numit președinte al ANPM

By 15/03/2021Articole
George Gârbacea citat

George Florin Gârbacea, colegul nostru, a fost numit oficial președinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

George are o experiență de 15 ani în cercetare științifică în domeniul ecologiei forestiere, precum și în monitorizarea pădurilor în cadrul Inventarului Forestier Național al României. Este și profesor asociat la Universitatea din București, unde predă geofizică. A primit recunoaștere pentru munca sa prin publicarea de date și analize privind dimensiunea reală a fenomenului tăierilor ilegale din România.

„Aceasta este, cu siguranță, cea mai mare provocare din parcursul meu profesional. Sunt însă bucuros și recunoscător pentru faptul că toate demersurile mele din ultimii 15 ani vor putea avea un corespondent și la nivel înalt.

Suntem datori să protejăm natura înconjurătoare, iar acesta nu trebuie să fie un simplu motto, ci o dogmă, un mod de a trăi. Trebuie să conștientizăm că ne confruntăm cu provocări fără precedent în ceea ce privește mediul și clima, provocări ce reprezintă o amenințare la adresa bunăstării noastre.

Dar încă nu este prea târziu pentru a lua măsuri ferme. Avem încă posibilitatea să reversăm unele tendințe negative, să ne adaptăm pentru a minimiza daunele, să refacem ecosistemele esențiale și să protejăm cu mai multă hotărâre ceea ce încă avem. Pentru a reuși, este însă necesar să percepem mediul, economia și societatea ca părți inseparabile ale aceluiași întreg.”

George a studiat Ingineria Mediului la Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București. A urmat două programe de master, în Ingineria Ambientală a Mediului și în Silvicultură, și un doctorat în Geofizică la Universitatea din București, cu o bursă doctorală la Universitatea Aristotel din Grecia.