Micii întreprinzători, principalele victime ale revoluției fiscale.
USR Brașov a organizat, în data de 11 noiembrie, o dezbatere cu antreprenorii brașoveni, pe tema celor mai recente modificări legislative ale actualului guvern. În timpul discuțiilor au fost analizate: impactul „split TVA”, trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, impozitarea contractelor de muncă cu fracțiune de normă (part-time) la nivelul salariului minim pe economie, pentru care există deja o acțiune în scopul anulării, inițiată de Comisia de buget-finanțe din Senat, sau adoptarea OUG 60/2017, care prevede retragerea facilităților fiscale pentru Unitățile Protejate Autorizate și dublarea taxei lunare pentru instituțiile publice și private cu peste 50 de angajați care nu au 4% persoane cu nevoi speciale.
Scopul acestei dezbateri a fost de a identifica potențiale soluții la problemele ce amenință direct atât investitorii, cât și dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri brașovean, pentru ca apoi să ducem propunerile în forul legislativ, prin intermediul parlamentarilor USR.
Dezbaterea din 11 noiembrie este doar o primă etapă în demersul nostru, prin care încercăm să realizăm o radiografie a mediului economic. USR Brașov consideră că sunt necesare noi întâlniri cu mediul de afaceri, astfel încât să se identifice soluții interdisciplinare la problemele ridicate de mediul de afaceri. De asemenea, este necesară o comunicare continuă, prin care USR Brașov să poată obține feedback rapid de la mediul de afaceri pe inițiative legislative aflate în curs, având în vedere că traseul prin Parlament este uneori foarte scurt și este nevoie de reacție rapidă.
Avertismentele mediului de afaceri au fost ignorate de Guvern
În timpul discuțiilor, antreprenorii au menționat că, după această „ Revoluție fiscală” propusă și adoptată sub forma unei Ordonanțe de Urgență de către actuala alianță de la guvernare PSD-ALDE, toate planurile și cifrele de afaceri sunt date peste cap, iar Guvernul a luat deciziile fără o consultare publică, în special cu antreprenorii. Ba mai mult, semnalele de alarmă trase de aceștia au fost ignorate de către guvern.
Principalele probleme amintite de antreprenorii locali sunt legate, în primul rând, de forța de muncă și de calitatea scăzută a educației, impredictibilitatea și împovărarea fiscală fiind de natură să complice și mai mult lucrurile.
Efectul de domino al majorării salariului minim pe economie
De departe cea mai mare problemă expusă de către reprezentanții antreprenorilor brașoveni, la întâlnirea organizată de USR Brașov, este lipsa forței de muncă. Antreprenorii se plâng că nu pot face fața concurenței pe piața forței de muncă cu firmele mari cu mii de angajați, acestea din urmă având adeseori bugete consistente pentru măriri de salariu, facilități de transport, școlarizare sau alte beneficii. De asemenea, antreprenorii consideră că și politica statului român de încurajare a asistenţei sociale, în detrimentul încadrării în muncă, duce la o dezechilibrare a pieței muncii. „Posibilitatea accesării de șomaj imediat după finalizarea liceului, fără nici un fel de justificare, este doar unul dintre exemplele în acest sens. De asemenea, există numeroși absolvenți de facultate care au urmat cursurile la acele «fabrici de diplome ». Aceștia nu pot fi încadrați nici ca muncitori, iar posturi conform specializării nu își găsesc, ei neavând nici pregătirea, nici disponibilitatea de a porni «de jos»”, au precizat antreprenorii.
Majorarea salariului minim pe economie reprezintă o altă problemă majoră a antreprenorilor, care nu a ținut cont de productivitatea muncii, dar care a generat o majorare „în lanț” a salariilor. „Odată ce am majorat salariul minim, în mod automat trebuie să cresc și salariile celorlalți angajați, ca efect de domino, pentru că, în caz contrar, femeia de serviciu poate ajunge să aibă salariul unui operator CNC și așa mai departe până în vârful ierarhie”, a explicat unul dintre antreprenori.
Tot în timpul dezbaterii au fost conturate și unele soluții pentru rezolvarea câtorva dintre problemele ridicate de antreprenorii brașoveni:
- O soluție ar fi relocarea forței de muncă din alte județe sau încurajarea Universității Transilvania din Brașov, pentru a deveni un centru universitar mai puternic. „Absolvenții acestei universități sunt un bun bazin de recrutare pentru firmele locale”, consideră antreprenorii.
- Mediul de afaceri brașovean consideră că este nevoie și de o modificare a legislației privitoare la ajutoarele sociale, astfel încât de acestea să beneficieze doar persoanele care sunt cu adevărat în dificultate. „Aplicarea acestui criteriu ar putea impulsiona piața muncii”, au argumentat antreprenorii.
- Consumul de produse autohtone ar trebui încurajat, consideră antreprenorii: „La ora actuală, în domeniul panificației se vinde pâine congelată produsă în state ale Uniunii Europene și coaptă în cuptoarele lanțurilor magazinelor multinaționale. Asta în condițiile în care România este în măsura să-si asigure necesarul de pâine din producția internă”.
- Corelarea reală între cerere și ofertă pe piața forței de muncă. „Cu mici excepții, învățământul și sistemul de formare profesională nu ține cont de nevoia angajatorilor. De multe ori, fondurile europene sunt folosite pentru cursuri de formare în meserii pentru care cererea este mică. De exemplu, toți locuitorii unui sat s-au calificat ca «frizeri»”,a precizat unul dintre antreprenori.
La întâlnirea de la Brașov, pe lângă parlamentarii USR de Brașov, senatorul Allen Coliban și deputatul Tudor Benga, au fost prezenți:
Claudiu Năsui – deputat USR, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, fost membru în cabinetul ministrului Finanțelor Publice în cadrul guvernului Cioloș, unde a lucrat la proiecte de transparență bugetară, îmbunătățirea legislației privind investițiile publice și dezvoltarea mijloacelor moderne de plată a impozitelor;
Cristina Prună – deputat USR, membru în Comisia pentru afaceri europene și secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale;
Silvia Dinică – senator USR, membru în Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru transporturi și energie, Comisia pentru dezvoltare durabilă a Uniunii Interparlamentare și Comisia specială pentru elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
20 noiembrie 2017
Uniunea Salvați Romania – filiala Brașov
Comunicat de presă