Lucrările ilegale din Şcheii Braşovului continuă, sub ochii Primăriei

By 25/05/2018Articole
Schei

Senatorul USR Brașov, Allen Coliban, va face o nouă plângere penală împotriva firmei care continuă să desfășoare lucrări ilegale în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii, lucrări începute în iunie 2017 fără autorizație de construire și care fac deja obiectul unui dosar de urmărire penală.

În vara anului 2017, USR Braşov, locuitori din Schei, alţi cetăţeni ai Municipiului Braşov și membri ai grupului Braşovul Civic sesizau autorităţile publice locale şi postau în mediul online imagini şi înregistrări video cu lucrările ample din apropiere de parcarea Belvedere, până la strada Cetinii/ strada Piatra Mare (zona Calea Vacii – Colțul Putinarilor). Lucrările reprezentau un real pericol pentru cei ce tranzitau zona, şantierul nefiind delimitat sau asumat de vreo entitate, prin vreun panou de informare.

În urma sesizărilor, s-a dovedit că şantierul era ilegal, întrucât nu avea autorizaţie de construcţie, şi că s-au folosit permise de liberă trecere eliberate pentru un alt şantier. Primăria Brașov a depus plângere penală împotriva constructorului. În același timp, USR Brașov a mai depus o plângere penală, de data aceasta în nume colectiv, alături de cetăţeni şi de asociaţii civice, adăugând solicitarea de revenire la situaţia iniţială, lucru pe care o instanţă îl poate dispune în cadrul procesului.

Mai mult, la dezbaterea publică privind aceste lucrări ilegale, organizată vara trecută, Primăria a susținut că nu avea cunoștință de proiect și a dat garanții că lucrările vor fi stopate și utilajele scoase din zonă, urmând ca situația să fie monitorizată îndeaproape.

Senatorul Allen Coliban a urmărit și a documentat evoluția lucrărilor, iar situația actuală arată că lucrările din zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii au continuat.

În vara anului trecut, exista un început de terasare a dealului de sub parcarea de la Belvedere. În fotografiile făcute în martie 2018, se vede foarte clar că între timp, în zona respectivă, a apărut un drum. Mai mult, în zona superioară, care anul trecut era verde, se pare că au avansat lucrările la serpentinele care vor face legătura cu Drumul Poienii.

Aici sunt mai multe aspecte care ridică semene de întrebare: lucrările de conexiune cu Drumul Poienii sunt prinse într-un PUZ care prevedea o rețea de drumuri în zonă, dar care între timp a expirat. Pe lângă asta, nu suntem siguri că PUZ-ul respectiv a trecut prin toți pașii de consultare prevăzuți de lege. Prin urmare, lucrările se desfășoară fără a exista o autorizație de construire cu scopul unui drum, ci doar o solicitare de certificat de urbanism. Ne vom consulta cu juriștii noștri, să vedem în ce măsură putem să atacăm un PUZ expirat, care produce efecte.

Un alt aspect grav este conexiunea cu Calea Vacii, unde sunt serpentine netaluzate, fără niciun fel de consolidare. Încă de anul trecut, a fost făcută o sesizare de către un proprietar din zonă, a cărui casă se află sub drumul neconsolidat, existând pericolul surpării. La un an după semnalarea problemei, casa respectivă se află în aceeași situație, nicio măsură nu a fost luată pentru îndepărtarea pericolului ” a declarat senatorul Allen Coliban.

Tot în zona Cetinii/ Piatra Mare, în urmă cu o lună, a avut loc o resistematizare a traficului, prin care s-au creat sensuri unice cu urcare pe Traian Moșoiu/ Cetinii și coborâre pe Piatra Mare. Senatorul Allen Coliban a solicitat explicații de la Primărie și Consiliul Local, însă nu a primit un răspuns clar. Se pare totuşi că măsura a fost luată la presiunea unei asociații numite “Salvați circulația în Șcheii Brașovului”, deși această asociație nu reprezintă interesele locuitorilor din zona respectivă, întrucât aceștia au strâns 200 semnături pentru revenirea la situația inițială. În realitate, există o legătură directă între reprezentanții asociației și dezvoltatorul imobiliar, care pare a fi singurul beneficiar al acestor schimbări, întrucât, de la bun început, argumentul împotriva proiectului a fost că reţeaua de utilități și cea stradală nu permit suplimentarea traficului cu 1000-1500 de mașini.

Trebuie să tragem un semnal de alarmă: avem o asociație fantomă, care nu reprezintă şcheienii și care are conexiuni clare cu dezvoltatorul imobiliar. Aici nu e vorba să restrângem dreptul de proprietate sau pe acela de a construi pe proprietatea ta, ci despre cum alegem să dezvoltăm orașul și cum îi afectează noile construcții pe locuitorii din zonă, pentru că, la orice ploaie, lucrările neconsolidate și fără autorizare reprezintă un pericol. Sunt fapte grave, despre care Poliția Locală și autoritățile nu mai pot spune că nu au știut. Vom continua cu o nouă plângere penală și așteptăm reacția promptă a organelor de anchetă și judiciare” a mai declarat Allen Coliban.

USR Brașov solicită Consiliului Local să dispună revenirea la situația inițială și va continua să monitorizeze situația. De asemenea, vom continua să sprijinim cetățenii și asociațiile locuitorilor din zonă, ajutând societatea civilă să ia atitudine în fața abuzurilor și să își apere interesele. Totodată, încurajăm crearea unui cadru de dialog real între cetățean și autorități, în care părerile și interesele cetățeanului să fie luate în seama de autorități.

Din perspectiva de om politic, îmi voi folosi vocea pentru a reprezenta cât mai bine interesul cetățenilor și pentru a îndemna la respectarea legii, lucru care nu s-a întâmplat până acum” a încheiat Allen Coliban.

Leave a Reply