Legea offshore, modificată pe repede înainte

By 16/07/2018Articole

Legea offshore, un proiect cu impact economic și geostrategic major pentru România, a trecut pe repede înainte și în condiții absolut scandaloase prin Camera Deputaților, care este și camera decizională

USR s-a abținut de la vot la Legea offshore, considerând că modul în a care fost dezbătut în Camera Deputaților  acest proiect de lege, ce definește exploatarea gazelor din Marea Neagră, nu a respectat condițiile de transparență decizională. Deputatul Tudor Benga atrage atenția că pachetul de amendamente primit luni, 9 iulie, de parlamentari a fost semnificativ diferit față de cel primit vineri după-amiază, iar timpul avut la dispoziție pentru studierea și dezbaterea lor a fost extrem de scurt, raportat la importanța unui asemenea act normativ.

Printre amendamentele apărute pe ultima sută de metri este și cel referitor la impozitarea progresivă a veniturilor suplimentare rezultate din exploatarea gazelor naturale. Deputatul USR Braşov, Tudor Benga, atrage atenția că sistemul de impozitare nu a fost supus unei dezbateri reale, ci a fost aprobat pe repede înainte, deși el este critic pentru această lege și pentru viitorul încasărilor bugetare din exploatarea gazelor naturale, de ordinul a zeci de miliarde de euro.

Tudor Benga:  „În proiectul de bază, tot sistemul de impozitare și colectare al statului român  era «înghețat» pentru următorii 30 de ani, cu o redevență bătută în cuie, ceea ce era de neacceptat. Personal, chiar cu o ședință înainte, am solicitat un sistem progresiv de impozitare. A apărut astfel o grilă progresivă de impozitare, dar nu avem habar de unde au fost scoase acele cifre. Poate sunt bune, poate sunt rele, însă atragem atenția că este inadmisibil ca un fragment din lege atât de important, care fixează  modul cum se vor repartiza, pe viitor, zeci de miliarde de euro, între statul român și investitorii privați, să fie văzut de opinia publică luni la ora 15.00 și votat apoi, în aceeași zi, la ora 21.00 în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.”

Deputatul USR a solicitat în comisie numele raportorilor pe amendamentele fără autor asumat, însă nu a primit niciun răspuns. A cerut, de asemenea, reprezentantului Ministerului de Finanțe să spună dacă are cunoștință despre un studiu făcut de minister împreună cu FMI și Banca Mondială în perioada 2013-2014, pe problema taxării veniturilor din petrol și gaze, studiu care se pare că este ținut secret, pentru că propune o cale de mijloc care ar arunca în aer aranjamentele de culise. Răspunsul reprezentanţilor Ministerului de Finanțe a fost că nu au cunoștință de așa ceva.

În final, deputatul Tudor Benga a solicitat reîntoarcerea proiectului la comisie, întrucât grila de impozitare necesită o amplă dezbatere în spaţiul public, opinii avizate de la experți independenți si organizații internaționale, o analiză comparativă cu alte exploatări similare, costuri și beneficii, riscuri și oportunități. Deputatul consideră că niciun parlamentar nu avea legitimitatea sau expertiza de a se pronunța pe această grilă la câteva ore după ce a văzut-o. Solicitarea de reîntoarcere în comisie a fost însă respinsă.

Tudor Benga: „Este o golănie ceea ce s-a întâmplat, o golănie făcută de Liviu Dragna, care ne-a redus astfel la stadiul de republică bananieră, în care stăpânul absolut decide tot ce este de decis, iar ceilalți nu au altceva de făcut decât să accepte. USR s-a abținut de la vot, pentru a da un semnal că, deși sprijină un astfel de proiect, nu acceptă ca avuția țării să fie exploatată printr-un amendament scos din buzunar pe ultima sută de metri de Liviu Dragnea”.

Comisia de fond pentru această lege, unde proiectul a stat cinci luni, a fost cea de Industrii și Servicii din care fac parte și deputații PSD Brașov, Mihai Mohaci și Roxana Mînzatu (secretar al comisiei). Ulterior, s-au adăugat încă două comisii de fond – Comisia de Buget, Finanțe, Bănci și Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, din care fac parte deputatatul PSD Brașov Viorel Chiriac și deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

Deputatul Tudor Benga consideră că legea trebuie să se întoarcă în plen, pentru a avea o dezbatere adevărată, în urma căreia să rezulte o lege justă și temeinică și un proiect cinstit și echitabil pentru toate părțile implicate

Leave a Reply