George Cățean, numit oficial Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

By 21/04/2020Articole

Colegul nostru, George Cățean, a fost numit oficial secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale:

Numirea mea oficială în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile nu este rezultatul unei ambiții personale; vreau să fiu în minister mesagerul oamenilor din satele României și, alături de colegii mei, să identific soluțiile pentru mediul rural.

Planul lui George pentru agricultura din România cuprinde trei etape:

  1. Oportunități și potențial

Avem Planul Național Strategic, programul de tranziție și Planul Național de Redresare și Reziliență unde avem o anvelopă financiară pentru următorii 7 ani de zile, de care trebuie să profităm și să o punem în aplicare. De multe ori se spune Franța, Olanda, Austria sau Polonia au un grad ridicat de absorbție; de ce pot ei și noi nu? Din punctul meu de vedere trebuie să facem o traducere cât mai simplă și cât mai adaptată la nevoile noastre a viitoarei Politici Agricole Comune.”

  1. Informare

Potențialii beneficiari ai surselor de finanțare nu au acces la informație sau au acces mult prea târziu. Aceștia trebuie să fie informați la zi și totodată trebuie consiliați și ajutați să absoarbă acești bani. Am putea să vorbim și despre o flexibilizare a procesului, a cadrului legislativ care duce la absorbția acestor fonduri.

  1. Implementare

Aici am putea vorbi despre modul în care noi vrem să punem în aplicare aceste oportunități. Poate că nu ar mai trebui să ne raportăm la agricultura mare și agricultura mică, ci la zone; zone unde putem finanța și putem da credibilitate unor proiecte care să răspundă la nevoile pe care le au aceste zone.”

George provine dintr-o familie de ciobani din zona Brașovului și, alături de părinți și de ceilalți doi frați ai săi, conduce o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale, continuând astfel o activitate desfășurată de mai multe generații, ajunsă acum o fermă integrată.

Îi urăm succes lui George în noul rol! Este omul potrivit la locul potrivit.

Leave a Reply