Festivalul democrației în USR – dezbaterea finală pentru alegerea candidaților la europarlamentare, Brașov 2018

By 19/11/2018Articole

Campania internă a USR pentru alegerile europarlamentare se apropie de sfârșit, iar sâmbătă, 17 noiembrie, a avut loc la Brașov dezbaterea finală, la care au participat 51 dintre candidații la cursa internă.

Dezbaterea de la Brașov a fost deschisă publicului și vrem să le mulțumim tuturor celor care și-au petrecut ziua de sâmbătă împreună cu noi, fie la sala Patria, fie urmărind transmisiunile live. Interesul cetățenilor pentru evenimentul de la Brașov nu poate decât să ne bucure și este cea mai potrivită recompensă pentru munca depusă la realizarea acestei dezbateri, atât de către echipa de organizare, cât și de către candidații care s-au pregătit temeinic și au venit din toate colțurile țării până la Brașov.

În prima parte a dezbaterii, candidații au avut ocazia să se prezinte și să transmită publicului mesajul lor: de ce candidează, în ce domenii și comisii vor să activeze în Parlamentul European, ce proiecte pregătesc și mai ales cum vor promova interesele României în calitate de viitori europarlamentari. Studiile și experiența profesională a candidaților USR sunt impresionante: matematicieni, IT-işti, ingineri, economiști, avocați, profesori universitari, arhitecți, cercetători, unii dintre ei cu studii la universități de prestigiu din Europa sau SUA,  alții care au pus pe picioare afaceri de succes sau ONG-uri. Toți cei 51 de candidaţi care s-au prezentat la Brașov, dar şi cei care nu au fost prezenţi, se ridică la nivelul celor mai exigente așteptări din punct de vedere al studiilor și experienței profesionale necesare pentru una dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene: Parlamenul European.

În a doua parte, candidații au răspuns la întrebările colectate de la personalități din diverse domenii, precum jurnaliști, judecători, profesori, actori, antreprenori, membri ai unor ONG-uri, muzicieni sau europarlamentari ai grupurilor ALDE, NEOS sau grupul Verzilor. Candidații au putut să își aleagă întrebările la care să răspundă, în funcție de domeniul de interes, pregătirea și experiența fiecăruia.

La dezbatere a participat și președintele USR, Dan Barna, care a ținut un discurs în deschidere. Acesta s-a arătat bucuros să se afle la Brașov, menționând că nu întâmplător dezbaterea finală are loc aici, județul nostru fiind primul în care s-au strâns semnăturile necesare pentru campania Fără penali, iar filiala Brașov – una dintre cele mai puternice și mai constante filiale USR. De asemenea, Dan Barna a vorbit despre evoluția USR în cei doi ani de la înființarea partidului, despre necesitatea ca actualul guvern să plece cât mai repede, despre nevoia ca România să rămână pe traiectul european și despre faptul că USR, în calitatea sa de partid pro-european, va lupta pentru acest lucru cu toate resursele și cu toată energia.

La finalul dezbaterii, cei doi parlamentari USR Brașov – deputatul Tudor Benga și senatorul Allen Coliban, au mulțumit și ei întregii echipe de organizare, candidaților și moderatorului – colegul nostru de la București, Marian Trifu. Iar în final, președintele USR Brașov, Irineu Darau, a anunțat candidatura filialei pentru organizarea următorului Congres USR, care va alea loc anul viitor.

Întreaga dezbatere de la Brașov a fost transmisă live și poate fi urmărită pe pagina de FB https://www.facebook.com/USRBrasov/videos/347380482491074

“Festivalul democrației”, așa cum membrii USR au numit cursa internă pentru europarlamentare, continuă cu votul intern, care se va desfășura între 22 și 29 noiembrie şi în cadrul căruia cei peste 6000 de membri USR din toată țara îi vor alege pe cei 43 de candidați USR la alegerile europarlamentare din mai 2019. Acest proces numit “primaries” este o premieră în politica românească, USR fiind singurul partid care își alege candidații pentru funcții publice prin votul tuturor membrilor, pe criterii de competență profesională și meritocrație. Scrutinul se va realiza 100% sigur și verificabil prin intermediul unei platforme online.

Patru dintre candidați sunt membri ai filialei Brașov: Naomi Reniut-Ursoiu (jurist), Codruț Bucur (economist și antreprenor), George Boroda (IT-st și antreprenor) și Claudiu Dumitriu (inginer și președinte al Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor).

Detalii despre cei patru candidați brașoveni, precum și despre toți cei 80 de candidați USR în cursa internă pentru europarlamentare se găsesc pe site-ul USR: https://www.usr.ro/euro

Leave a Reply