Fără penali în funcții publice

By 14/11/2017Articole

USR Brașov susţine iniţiativa cetăţenească
“Fără penali în funcții publice”

USR Brașov susţine iniţiativa cetăţenească de interzicere expresă în Constituție a accesului în funcţii publice pentru persoanele care au condamnări penale, aceasta fiind cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul acesta în stradă.

Practic, prin acest demers, Uniunea Salvați România dorește includerea în Constituția României a unui nou articol: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.

„Haosul economic, social şi legislativ pe care îl experimentăm în acest moment în România este cauzat de politicienii corupţi, care în ultimii 25 de ani nu au făcut decât să îşi promoveze propriile interese, iar prin poziţiile cheie pe care le-au ocupat, să îşi acopere urmele. Trebuie să fim conștienți că tot ceea ce reprezintă vechea clasă politică, cu interese financiare proprii în cheltuirea banilor publici, trebuie înlăturat, iar acest lucru nu se poate face decât dacă există prevederi legale exprese care limitează accesul la funcţiile publice pentru persoanele care au condamnări definitive“, a declarat Naomi Reniuț Ursoiu, vice-președinte al filialei județene USR Brașov.

„Cetăţenii au rolul lor de a pune presiune pe clasa politică. De aceea, iniţiativa cetăţenească pe care şi noi o susţinem urmăreşte să pună pe masa decidenţilor un proiect de lege care să nu poată fi modificat prin amendamente, după voinţa legiuitorilor, aşa cum se întâmplă de multe ori, ci să fie adoptat exact în modul în care va fi elaborat de către cetăţeni”, a mai declarat Naomi Reniuț Ursoiu.

Iniţiativa civică se pliază pe unul dintre principiile USR, care descurajează aderarea persoanelor care au condamnări penale.

Conform legislației, pentru a obține aprobarea unui text de lege prin „inițiativă cetățenească”, este nevoie de depunerea proiectului la Consiliul Legislativ și de publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României. Ulterior, în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, inițiativa cetățenească trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături.

„În județul Brașov, ne-am propus să strângem tot atâtea semnături câte am strâns pentru alegerile din 2016, respectiv 17.500”, a mai precizat Naomi Reniuț Ursoiu.

 

10 noiembrie 2017
USR Brașov
Comunicat de presă

Leave a Reply