Deputatul USR Brașov Tudor Benga: „Este important de știut dacă administrația județeană are dificultăți în finanțarea aeroportului”

By 24/01/2019Articole
Aeroport

Deputatul USR Brașov Tudor Benga consideră că  administrația județeană brașoveană ar trebui să prezinte o situație a resurselor financiare disponibile pentru finalizarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, în contextul în care, în luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Brașov a transmis Guvernului României o adresă prin care solicita alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru acest  obiectiv de investiții.

 

Deputatul USR Brașov, Tudor Benga: „Până în acest moment, la nivelul Consiliului Județean Brașov, discuția a fost că resursele necesare pentru realizarea obiectivului există. Eu aș vrea să înțeleg dacă premisa domnului președinte al Consiliului Județean Brașov, în momentul în care a făcut solicitarea privind alocarea de la bugetul de stat a unor sume pentru proiectul aeroportului, este că au dificultăți la finanțare. În momentul în care a făcut această solicitare către Guvern, Consiliul Județean Brașov avea informații concrete că vor avea dificultăți de finanțare pentru finalizarea aeroportului? Este important de știut și trebuie să ținem cont de lucrul acesta”.

 

De altfel, înainte ca președintele Consiliului Județean Brașov să transmită memoriul către Guvern, în toamna anului 2018, deputatul USR Brașov, Tudor Benga a depus o inițiativă legislativă la Parlamentul României care să permită distribuirea banilor din cotele defalcate din TVA.

 

Pe de altă parte, deputatul USR Brașov ridică și problema termenului de finalizare a aeroportului: „În luna decembrie a anului trecut a fost lansată licitația pentru proiectarea și construirea terminalului. Un an de zile pentru finalizarea terminalului, respectiv 12 luni, mi se pare unul foarte scurt, optimist. Să sperăm că va fi respectat. După ce vor fi parcurse toate etapele procedurii de atribuire, ceea ce înseamnă evaluare, eventuale contestații și, în final, semnarea contractului, ne vom lămuri cât de fezabil este termenul anunțat de președintele Consiliului Județean Brașov. În continuare, se insistă asupra faptului că aeroportul va fi gata în a doua jumătate a anului 2020, termen care, din punctul meu de vedere, este complet fantezist”.

 

Informații suplimentare:

–          Memoriul către premierul Viorica Dăncilă a fost transmis de Consiliul Județean Brașov în data de 20 decembrie 2018. Prin documentul respectiv, președintele Consiliului Județean Brașov a solicitat o alocare bugetară în anul 2019, de la bugetul de stat, pentru construirea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. În același document se arată că, în perioada 2008 – 2018, Consiliul Județean Brașov a investit în proiectul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav 32,6 milioane de euro.

–          Licitația privind proiectarea și construirea terminalului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) a fost lansată în 13 decembrie 2018. Valoarea totală a contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la terminalul aeroportului este estimată la 136.097.300 lei, fără TVA. Termenul de finalizare a terminalului este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor.

–       Proiectul legii privind finanțarea aeroporturilor noi a fost inițiat de deputatul USR Brașov, Tudor Benga, și a fost depus la Parlament în toamna anului trecut.  Proiectul prevede ca, în cazul proiectelor de construire a unor noi aeroporturi, administrațiile publice locale să poată recupera banii investiți după finalizarea lucrărilor, din cotele defalcate din impozitul pe venit, în proporție de maxim 80%. Inițiativa legislativă a deputatului USR Brașo a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de Transporturi, dar în alte două comisii, cea de Administrație Publică și cea de Buget-Finanțe, avizul a fost negativ. Totodată, și punctul de vedere al Guvernului a fost negativ.

Leave a Reply