Implementare Buget Participativ

By 30/01/2018Articole

USR propune implementarea Bugetului Participativ în principalele localități ale județului Brașov

Prin implementarea unui astfel de mecanism, cetățenii vor putea participa la gestionarea banilor orașului lor, prin depunerea de proiecte care vizează Bugetele Locale pentru anul 2018. Acest lucru ar putea fi posibil dacă propunerea de implementare a Bugetului Participativ, făcută de Filiala Brașov a Uniunii Salvați România, va fi acceptată de către Consiliile Locale și de Primării. Până în prezent, au fost trimise solicitări de implementare a Bugetului Participativ către toate Municipiile din județul Brașov: Brașov, Codlea, Săcele, Făgăraș, dar și către orașele și localitățile mai mici: Râșnov, Cristian, Ghimbav, Sânpetru, Victoria, Hoghiz.

 

Prin intermediul proiectului, se încurajează participarea locuitorilor la gestionarea unei părți a bugetului orașului lor, buget obținut din impozite și taxe locale, și se urmărește transparentizarea modalității de luare a  deciziilor de dezvoltare locală.

 

Bugetul participativ este un instrument util, ce a fost adoptat cu succes de peste 1.000 de orașe din întreaga lume. Concret, acesta presupune alocarea unui procent din bugetul orașului pentru finanțarea unor proiecte de interes general propuse de către cetățeni.” precizează Codruț Bucur, președintele filialei locale USR Brașov.

 

Brașovenii pot susține inițiativa USR „Tu decizi pentru Brașov!”

TRIMITE PROPUNERILE TALE

 

Implicarea cât mai activă a cetățenilor în procesul decizional este critică pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Din acest punct de vedere, bugetarea participativă este un instrument utilizat în numeroase comunități de pe mapamond și ne dorim ca el să devină realitate cât mai curând și pentru brașoveni. Sperăm ca autoritățile locale să se arate deschise la acest instrument de colaborare activă cu cetățenii, dată fiind eficacitatea sa în a prioritiza direct la sursă opțiunile punctuale ale comunității.” a declarat Tudor Benga, deputat USR Brașov și membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților.

 

În cazul în care solicitarea USR va fi aprobată, cetățenii vor putea trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și, ulterior, vor decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei „Tu decizi pentru Brașov!”, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul responsabilității decizionale către cetăţeni, pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al orașului.

 

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte.

Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în oraş sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş.

Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile.

Pasul 3: se votează  proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.

 

Istoria bugetului participativ a început în anul 1989 în orașul Porto Alegre din Brazilia, ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 de orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România, acest instrument este utilizat cu succes de către cetățenii și primăriile din Oradea și Cluj, sumele repartizate ajungând până la 2 milioane de euro.

 
FORMULAR PROPUNERI

Join the discussion One Comment

  • Salut!
    Apreciez faptul ca fata de primaria Brasov ati prevazut si varianta “altele”.Functionarii stau mai rau in materie de imaginatie.
    Ar trebui sa preluati de la ei tipul de formular ca sa se poata atasa ce “recoltati” dv. la propunerile de pe https://extranet.brasovcity.ro/.
    Nu ma intereseaza cine devine autorul, problema este sa se faca ceva in acest sens.Fara sa vreau am o mare experienta in comunicare cu primaria daca aveti timp si chef va puteti delecta intrind pe :”http://popescu-colibasi.go.ro/F_div/Index_Primaria_Brasov.html”
    toate bune,Dan Colibasi

Leave a Reply