Allen Coliban, primarul Brașovului: “Un grup de funcționari din Primăria Brașov acționează coordonat pentru a bloca demersurile de amenajare a străzilor din oraș”

By 30/09/2024Articole
Blocaj CL Brasov Allen Coliban

Străzile sunt esențiale în planificarea cartierelor și zonelor rezidențiale. Ele contribuie la siguranța și mobilitatea locuitorilor și sprijină dezvoltarea economică. O rețea de străzi bine gândită îmbunătățește calitatea vieții. Din păcate, în ultimii 10 ani, în Brașov au apărut cartiere cu zeci de blocuri noi, dar planificarea străzilor, trotuarelor, a infrastructurii educaționale și a celei edilitare nu a constituit o prioritate pentru administrația Scripcaru, cea care a emis autorizațiile pentru toate aceste dezvoltări imobiliare.

Demersurile primarului Allen Coliban de amenajare a străzilor din oraș au fost blocate de un grup de funcționari din Primăria Municipiului Brașov care au acționat coordonat și s-au folosit de toate mijloacele lipsite de etică: fugă de răspundere, refuzul de a îndeplini sarcini de serviciu, concedii medicale, ajungând până la falsuri în înscrisuri.

 

Primarul Allen Coliban explică de ce în cartierele noi sunt zeci de străzi neasfaltate

“Partea nouă a cartierului Tractorul s-a umplut de blocuri în perioada 2014-2020, fără ca Primăria să se achite de obligațiile ce îi revin conform HG 955/2004 art 23, respectiv să amenajeze străzile respective. De ce asta? Pentru că Scripcaru, în loc să exproprieze terenurile prevăzute ca străzi în planurile urbanistice zonale (PUZ), a preferat să șantajeze dezvoltatorii pentru a dona respectivele terenuri. Cu unii i-a mers, cu alții nu, motiv pentru care nu a putut fi asfaltată, de la un capăt la altul, aproape nicio stradă nouă din cartier, iar bucățile asfaltate nu au avut o proiectare și o execuție conform standardelor (ex: trotuare lipsă sau discontinue, străzi strâmbe etc). Ba mai mult, în 2020, cuprins de elanul alegerilor, a asfaltat terenuri private pe care, apoi, Primăria a fost obligată să le “dezasfalteze”, iar Curtea de Conturi s-a făcut că nu vede.” explică primarul Allen Coliban. 

Singura soluție este ca Primăria să își ducă la îndeplinire atribuțiile legale este să exproprieze parcelele lipsă și să asfalteze străzile la standarde, cu trotuare, piste de biciclete, iluminat și toată infrastructura edilitară aferentă. Aceste demersuri, inițiate de primarul Allen Coliban, au fost blocate de o parte dintre angajații Primăriei, în special de cei de la serviciile Străzi și Cadastru, chiar și după ce au trecut alegerile locale. 

 

Cum s-au opus unii funcționari de la Străzi și Cadastru, loiali lui Scripcaru, lucrărilor de amenajare a străzilor din oraș

“După ce am schimbat conducerea Serviciului Străzi (astăzi avem un profesionist, venit prin concurs), la începutul lui 2024 am reușit să demarăm cel mai amplu program de amenajare și de modernizare. 57 de străzi din Municipiul Brașov au fost cuprinse în bugetul din acest an (în principal din cartierele Tractorul, Stupini și Noua), începând cu proiectarea lor corectă, apoi cu demararea exproprierilor și terminând, ulterior, cu execuția.

Strada Nicolae Labiș a fost prima pentru care am avut studiul de fezabilitate finalizat și aprobat de Consiliul Local, în luna februarie. Documentația de expropriere a fost finalizată și ea în urmă cu câteva săptămâni. De atunci, Serviciul Cadastru nu vrea să o includă pe ordinea de zi a ședinței CL, deși nu are niciun motiv legal pentru a nu refuza. Și nu e vorba că Primăria nu ar fi făcut, anterior, exproprieri – cel mai recent, s-a procedat similar în cazul străzilor Narciselor și Cucului, doar că dezvoltatorii de acolo nu erau șantajați de Scripcaru cu autorizațiile la schimb cu donații, precum cei din Tractorul. Și aici începe un adevărat film de acțiune, cu funcționari publici încălcând legea în felurite moduri.

Timp de mai multe săptămâni, solicitarea de pregătire a documentelor pentru aprobarea HCL nu a primit răspuns din partea șefei Serviciului Cadastru, doamna Georgeta Souca. După ce am dat un ordin de serviciu, cu termen limită, am primit, după termen, un refuz scris care nu avea fundament legal, motiv pentru care am anunțat că voi trimite cazul Comisiei de Disciplină. 

Marți am solicitat unui inspector din cadrul Serviciului să întocmească Raportul de Specialitate și Referatul de Necesitate, documentele care însoțesc propunerea de HCL. Mi-a confirmat că le va face până la ora 14:30, însă apoi a venit să îmi spună că nu are acces la documentațiile tehnice realizate de cadastriști și nici la studiul de fezabilitate, întrucât sunt la doamna Souca, șefa dumnealui, care refuză să le predea. Am trimis superiorul ierarhic al doamnei Souca să recupereze documentațiile, doar pentru a descoperi că doamna Souca a plecat de la locul de muncă fără să îi anunțe pe niciunul dintre superiorii ierarhici. “A plecat să facă un denunț”, nu înainte de a le transmite subordonaților că “din acest serviciu nu pleacă niciun raport!”

Am convocat Serviciul Administrativ, am deschis biroul, am recuperat documentația, am întocmit proces verbal. Am predat documentația inspectorilor din Serviciul Cadastru, moment în care inspectorul care confirmase inițial că va întocmi cele două documente mi-a comunicat că refuză să ducă la îndeplinire sarcina de serviciu. Întrucât Codul Administrativ îi dă acest drept doar cu condiția unui refuz în scris, justificat, i-am cerut acest lucru și m-am adresat altui inspector. A refuzat și el, i-am cerut motivare în scris. Abia al treilea inspector a dus la îndeplinire sarcina de serviciu. 

Dar lucrurile nu se opresc aici. La finalul programului, verificând pontajul, am constatat că a apărut o solicitare de învoire din partea doamnei Souca, pe motive medicale, neaprobată de nimeni, introdusă în sistem la 20 de minute după ce părăsise clădirea. Adică fals, adică faptă penală. În solicitare menționa că s-a îmbolnăvit, brusc. De atunci este în concediu medical. 

După 2 zile am primit și motivările inspectorilor care au refuzat întocmirea documentelor (inspectori care, anterior, întocmiseră documente pentru spețe similare). Toate, copy-paste – atât i-a putut duce capul, să arate explicit că este vorba despre conivență și de o acțiune orchestrată, de a bloca realizarea străzilor din cartier.” a detaliat primarul Allen Coliban acțiunea coordonată a funcționarilor din Primăria Brașov.

Primarul Allen Coliban a mai precizat că va face plângeri pentru toate faptele penale descrise mai sus, iar restul abaterilor disciplinare vor fi tratate de Comisia de Disciplină.

Leave a Reply