Allen Coliban: “Dacă următoarea administrație va face măcar jumătate din câte s-au făcut în ultimii 2-3 ani pentru cultură, tot ar fi mai mult decât a făcut între 2004 și 2020”

By 20/08/2024Articole
Brasovul cultural Allen Coliban

Brașovul a fost un oraș industrial în anii comunismului. După revoluție, lucrurile s-au mai schimbat, iar Brașovul a devenit o destinație turistică în special datorită cadrului natural și moștenirii săsești și maghiare. 

Ce nu s-a schimbat până în 2020 a fost apatia conducătorilor brașoveni față de cultură. George Scripcaru nu doar că a considerat cultura inutilă și nu s-a sfiit să intre în conflict cu angajații de la Teatrul Dramatic “Sică Alexandrescu”, Filarmonică și Operă, dar a amenințat în repetate rânduri că va desființa aceste instituții de cultură. Mediul cultural brașovean se plângea discret de lipsa de finanțare pentru proiectele culturale, de teama celui care a condus Brașovul 16 ani. 

În 2020, odată cu alegerea primarului Allen Coliban, situația s-a schimbat și Braşovul a renăscut din punct de vedere cultural. Sub conducerea primarului USR, orașul nostru a devenit un oraș cu evenimente culturale importante pe tot parcursul anului. 

Principalii beneficiari ai investițiilor în cultură sunt brașovenii, care au dovedit că au un apetit din ce în ce mai crescut pentru cultură. Fie că este vorba de cei tineri sau de bunicii noștri, fie că este vorba de cei cu condiții modeste sau cei mai înstăriți, interesul pentru evenimente culturale crește tot mai mult. Investiția în cultură e importantă pentru comunitate, pentru cunoaștere și pentru starea de bine. 

 

Cum a reușit Allen Coliban să revitalizeze viața culturală a Brașovului? 

Allen Coliban a venit cu o viziune nouă în 2020, aceea de a crește calitatea vieții brașovenilor. Una dintre componentele principale ale programului său a fost cultura. 

Brașovul s-a transformat într-un oraș efervescent cultural, sumele alocate proiectelor culturale crescând considerabil, de la un milion de lei în 2019 la șase milioane de lei în 2024 (cel puțin cinci milioane de lei în ultimii trei ani). Au fost realizate ghiduri prin care au fost cofinanțate peste 70 proiecte culturale anual. 

Pe lângă finanțarea corectă a proiectelor culturale, majoritatea locale, Allen Coliban a dat mână liberă profesioniștilor de la Operă și Filarmonică, instituții care au reușit să performeze în ultimii patru ani. De asemenea, primarul USR a creat Centrul Cultural Apollonia în clădirea fostei Bănci Șăsești, pe care fosta administrație se pregătea să o transforme în cârciumă. 

 

Fosta Bancă Săsească, pe care Scripcaru dorea să o transforme în cârciumă, a devenit hub cultural în 2022

O inițiativă remarcabilă în acest sens a fost înființarea Băncii de Cultură Apollonia, gazda unui spectru divers de evenimente și expoziții culturale. În fosta Bancă Săsească, odată finalizată reabilitarea, primarul Coliban a insistat să se înființeze Centrul Cultural Apollonia. Această clădire nu găzduiește doar expoziții de artă, ci a devenit un spațiu în care artiștii locali și internaționali se întâlnesc și interacționează cu publicul din Brașov.

Primarul Coliban a fost acuzat de Scripcaru că dă mulți bani pentru cultură, ceea ce prevestește decăderea culturii în anii următori. “Fosta Bancă Săsească, la care atunci când am preluat mandatul se lucra fără spor și care era pregătită pentru a deveni cârciumă, am finalizat-o și am transformat-o în Centrul Cultural Apollonia. În scurt timp și-a pus amprenta pe cultura brașoveană și, în doi ani de funcționare, a demonstrat că poate contribui la un act cultural de calitate în Brașov. Dacă următoarea administrație va reuși să înțeleagă utilitatea programelor Centrului Cultural Apollonia și va face măcar jumătate din câte s-au făcut în ultimii 2-3 ani, tot ar fi mai mult decât a făcut între 2004 și 2020” a precizat primarul Coliban. 

 

Conservarea patrimoniului cultural-istoric, o prioritate a primarului Coliban

Pe lângă Centrul Cultural Apollonia, pe partea de patrimoniu cultural-istoric, trebuie menționată întoarcerea Cetățuii în patrimoniul brașovenilor, prin implicarea primarului Coliban și cu susținerea comunității, conservarea corectă a Porții Șcheiului și realizarea unui monument pentru eroul anticomunist Liviu Corneliu Babeș în acest an, crearea ghidului de finanțare pentru reabilitarea fațadelor istorice, prin care au fost și sunt în curs de renovare zeci de fațade. Zidul Cetății va fi reabilitat prin finanțare PNRR și s-au început demersurile pentru reabilitarea troițelor și consolidarea turnurilor și bastioanelor. De asemenea, la finalul acestui an va fi gata Monumentul Eroilor Revoluției din 1989 și astfel comunitatea va onora cum se cuvine memoria eroilor luptei anticomuniste.

 

Verile din Brașov s-au umplut de evenimente culturale de calitate 

“Vara culturală” începe să devină o tradiție a Brașovului. Pe timpul verii, brașovenii și turiștii s-au bucurat de zeci de evenimente gratuite, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, organizate împreună cu Filarmonica Brașov și Opera Brașov, în Piața Sfântul Ioan. 

“Vara culturală” este un program de peste 100 de evenimente, muncit de echipa din Primăria Municipiului Brașov și operatorii culturali. Cele mai multe dintre evenimente sunt susținute de Primărie prin Ghidul de finanțare nerambursabilă pentru proiectele culturale. Valoarea maximă de finanțare pentru fiecare proiect este de 250.000 de lei. A fost creat cadrul și se oferă sprijin financiar mai ales pentru cei din cultura locală, pentru a-i ajuta să-și crească capacitatea organizatorică. 

Poate vă întrebați ce câștigă brașoveanul din asta? În primul rând, este expus la cultură fără să plătească, pe toată perioada verii și a toamnei. În al doilea rând, această expunere duce la o creștere a consumului de cultură. Iar consumul de cultură transformă comunitățile în bine.

 

Massif – un festival excelent organizat, care are un potențial mare 

Primarul Coliban a reușit să pună Brașovul pe harta marilor festivaluri. Festivalul Massif, organizat în Poiană Brașov, a avut deja două ediții excepțional de bine organizate și s-a afirmat ca un potențial jucător major în peisajul festivalurilor din Europa.

Este cel de-al treilea festival major din portofoliul celor care organizează UNTOLD și Neversea și, totodată, este primul festival din centrul și estul Europei care îmbină muzica de calitate, sporturile de iarnă și muntele. 

La cel mai tare festival de iarnă din estul Europei, Massif, au fost invitați atât artiști consacrați din România, cât și artiști străini în vogă la nivel internațional. 

 

VibesFest

Este festivalul care sărbătorește comunitatea, mai ales a tinerilor, a voluntarilor, a celor care se implică. Festivalul se bucură de un foarte mare succes. 

Vibes Fest celebrează viitorul. De ce? Pentru că prin Generația Tech peste 6000 de Brașoveni au urmat cursuri gratuite de “reinventare” și specializare profesională. Voluntariat Brașov este o platformă unde 8800 de tineri brașoveni și 160 de ONG-uri au luat legătura și au crescut practic implicarea tinerilor în comunitatea brașoveană.

Evenimentul Vibes Fest este unul cu participare gratuită, fiind susținut financiar de municipalitate cu suma de 250.000 de lei și de Agenția Metropolitană Brașov, din bugetul propriu.

Leave a Reply