Echipa USR Brașov pentru Parlamentul României

– o echipă unită, pentru apărarea intereselor brașovenilor

Senat

George Gârbacea

George Gârbacea

41 de ani, doctor în geofizică, profesor și cercetător în domeniul ecologiei forestiere, căsătorit, doi copii

Ce își propune să facă în Parlament

„Candidez pentru că schimbările climatice se intensifică, iar deciziile politice întârzie să răspundă suficient de rapid acestor provocări. Am convingerea că pot aduce o schimbare reală. Vreau să contribui direct la reformele de mediu și să ofer o voce puternică științei în Parlament.

Îmi propun să contribui la extinderea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), la reforma instituțiilor de mediu și la asigurarea unui sistem mai transparent și eficient. De asemenea, voi iniția măsuri concrete pentru protejarea pădurilor, transparentizarea cercetării și implementarea de politici ambițioase de combatere a schimbărilor climatice. Este momentul să aducem mediul în prim-plan, nu să-l mai lăsăm marginalizat.”

Ce a făcut până acum

George Gârbacea s-a născut şi a crescut în Moieciu. A studiat Ingineria Mediului la Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București. A urmat două programe de master, în Ingineria Ambientală a Mediului și în Silvicultură, și un doctorat în Geofizică la Universitatea din București, cu o bursă doctorală la Universitatea Aristotel din Grecia.

George are o experiență de 15 ani în cercetare științifică în domeniul ecologiei forestiere, precum și în monitorizarea pădurilor în cadrul Inventarului Forestier Național al României. Peste 17 ani de experiență în protecția mediului. A lucrat la nivel național și internațional, colaborând cu instituții precum Universitatea Aristotel din Salonic.

A devenit cunoscut prin publicarea de date şi analize privind dimensiunea reală a fenomenului tăierilor ilegale din România, deși asta l-a costat marginalizarea profesională.
A conceput cel mai mare plan de împădurire post-revoluționar, în valoare de 1 miliard de euro, pentru a combate schimbările climatice. În zonele afectate de fenomene meteo extreme, o acoperire forestieră mai mare ar fi redus efectele devastatoare.
A fost profesor asociat la Universitatea din București, unde a predat geofizică timp de opt ani. În 2021 a fost președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, iar din 2023 este șeful departamentului de GIS și Fotogrammetrie din cadrul IFN (Inventarul Forestier Național), la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”.

Din 2018, este implicat activ în politică. Este membru fondator al filialei USR Moieciu și a avut contribuții importante la elaborarea mai multor proiecte și programe pe partea de mediu și cercetare. Speră ca prin implicarea în politică sa pună o cărămidă pentru a asigura un viitor mai bun generațiilor viitoare și, implicit, celor doi copii ai săi.